Климатолози от САЩ се заеха със създаването на модел, който перфектно демонстрира какъв ефект може да има ядрената война върху атмосферата на нашата планета. Резултатите далеч не бяха обнадеждаващи, съобщава Science Alert.

В разработката са използвани само съвременни модели. Бяха взети предвид различни видове химични реакции. Те могат да се случат в стратосферата под въздействието на дим. Заслужава да се отбележи, че първите модели са създадени през 80-те години на миналия век. Те сочат, че слънчевата светлина ще бъде блокирана от дим и многобройни пожари, които ще възникнат след експлозиите. Топлината ще престане да тече към Земята. 

Допълнителните изследвания показват много различен резултат. Топлинният ефект, който ще възникне в резултат на ядрените експлозии, ще доведе до разрушаване на озоновия слой на планетата със 75%. Тогава ще започне бързото нагряване на стратосферата.

В самото начало слънчевите лъчи ще бъдат блокирани от дим, но буквално след няколко години огромно количество ултравиолетова светлина ще започне да удря планетата. Това ще засегне почти всички процеси в различни области на човешкия живот. Започвайки от развитието на селското стопанство и завършвайки с появата на различни патологии.

Експертите подчертаха, че няма да е възможно да се адаптираме, защото температурата ще продължи да се покачва, а ултравиолетовата радиация ще се увеличава през цялото време. Това влияние ще засегне абсолютно всеки, който може да е оцелял след ядрената експлозия.

Превод: БЛИЦ