Екип от учени от Университета Рътгерс (САЩ) стигна до заключението, че изменението на климата, което ще настъпи след ядрена война, ще застраши световните доставки на храна и човешкото здраве. 

Резултатите от изследването са публикувани в Geophysical Research - Atmospheres.

В своето проучване учените първи са приложили модерен климатичен модел, за да симулират въздействието на дима от регионални и глобални ядрени войни върху земната атмосфера.

Изследователите стигнаха до извода, че ядрената война ще доведе до изменение на климата до 15 години. Това ще застраши световното производство на храни и човешкото здраве. 

Учените са обмислили най-възможните, според тях, варианти за конфликти с различни участници. Например, локална ядрена война между Индия и Пакистан ще изхвърли най-малко 5 мегатона сажди в атмосферата.

В случай на глобална война между САЩ и Русия, моделът показа 150 мегатонни емисии. Затоплянето на стратосферата и редица други фактори ще доведат до 15-годишно намаляване на озоновия слой, с максимални загуби от 75% в света и 65% в тропиците. За възстановяването му ще са необходими поне 10 години.

Тази ситуация ще доведе до факта, че земната повърхност ще получи повече ултравиолетова радиация, която застрашава човешкото здраве, причинявайки рак и катаракта.

Намаляването на озоновия слой и увеличаването на ултравиолетовата радиация също ще имат отрицателно въздействие върху селското стопанство. Доставките на храни по света ще бъдат нарушени, което в крайна сметка ще доведе до 15-годишен глад и други последици, заключават изследователите.

Превод: БЛИЦ