Покачването на температурата на водата в Северния ледовит океан започна няколко десетилетия по-рано от очакваното. До това заключение стигнаха учените от университета в Кеймбридж. Резултатите от тяхната научна работа са публикувани в списанието Science Advances.

Съавторът на изследването д-р Тези Томазо от Института за полярни науки към Националния изследователски съвет в Болоня обясни, че когато изследователите разгледали цялата 800-годишна времева скала, показанията на температурата и солеността изглеждали доста постоянни.

„Но изведнъж, в началото на 20-ти век, има значителен скок в данните – това наистина боде очите“, казва Томазо.
Експерти са реконструирали историята на затоплянето на океана в пролива Фрам между Гренландия и архипелага Свалбард. Причината за нагряването и промените в състава според учените е Атлантическият океан, чиито води се изливат в Арктика. Именно поради това от 1900 г. насам температурата се е повишила с около два градуса по Целзий. В резултат на това морският лед се е отдръпнал и солеността се е увеличила.

В статията се отбелязва, че водите на Северния ледовит океан се затоплят по-бързо от всеки друг. Докато се затопля, ледът се топи в полярния регион и това се отразява на нивото на Световния океан. Така че, в резултат на по-нататъшно повишаване на температурата в Арктика, вечната замръзнала земя, където се е натрупала огромно количество метан, постепенно ще изчезне. Това е по-вреден парников газ от въглеродния диоксид, предупреждават учените.

Превод: БЛИЦ