Според микробиолози от Хонконг, носителят на коронавирус е най-опасен през първата седмица, когато се появят симптомите.

Изследване, проведено от учени, се основава на анализа на пробите от слюнка от 23 пациенти, при които е потвърден новият китайски коронавирус COVID-19. На сутринта от тях взели проба от орофаринкса.

Оказа се, че вирусното натоварване в слюнката при пациенти от 35 до 75 години е било най-високо през седмицата след появата на симптомите, а след това започва да намалява.

Според изследването, високото вирусно натоварване през първите седем дни на заболяването предполага, че вирусът може лесно да се предава от един човек на друг, преди пациентът да бъде хоспитализиран, тоест преди проявата на очевидни симптоми.

Както по-рано каза лекарят по инфекциозни заболявания, доктор Тимур Бесараб, телесната температура над 39 градуса без ясна локализация на болката е сигурен признак на вирусно заболяване.

Симптомите на коронавирус могат да бъдат леки или като цяло невидими, напомнят лекарите. Основната опасност е дългият й инкубационен период от около две седмици.

СЗО на 11 март обяви избухването на нова пандемия на коронавирус. По последни данни в света са заразени над 414 хиляди души, над 18 хиляди са загинали.

Превод: БЛИЦ