Храната в подразделенията на специалните войски не се организира както в редовната армейска част. В зависимост от местоположението и ситуацията войниците от руските специални части (спецназ) могат съществено да променят хранителния си режим, съобщават световните издания. 

Подготвяйки се за операцията, много командоси дори самостоятелно избират хранителния режим за себе си. В този случай осолената херинга е особено популярна. В менюто на руските рамбовци има и други специфични продукти.

1. Солена херингаЯденето на много солена херинга е доста ефективен, но в същото време радикален начин да защитите тялото си от дехидратация. Именно поради тази причина войниците от специалните части ядат солена херинга преди дългите преходи. Увеличаването на количеството мазнини в кръвта и стомаха значително забавя отделянето на вода. Вярно е, че този метод на защита срещу дехидратация има два минуса. Първо, той не е полезен за здравето. Второ, определено не може да бъде наречен приятен.


2. Желатин и мармаладОще от времето на съветската армия желатинът и мармаладът се използват широко в специалните сили като важно средство. Ако се консумират споменатите продукти в излишък, тогава много дълго след това няма да ви се прииска да използвате тоалетната. Процесът отново не е добър за човешкото здраве. По време на преходите и операциите, обаче, липсата на желание за ходене до тоалетната е нещо много ценно.

3. Пюре от мравкиВсички знаят, че в специалните части са научени да ядат всякакви гадости от природата. Един от най-красноречивите примери за подобна храна, разбира се, е пюрето от мравки. Мъртвите, смачкани мравки изобщо не изглеждат апетитно и са напълно отвратителни на вкус. Това „пюре“, обаче, има отлични тонизиращи свойства. В допълнение, в мравките имат много протеини.

4. СладкоИ накрая, специалните части редовно употребяват сладки храни по време на дългите пътувания - от шоколад и близалки до обикновени кубчета захар. Най-често командосите се запасяват с големи количества от обичайните сладки барчета. Те са много популярни и поради това, че допринасят за бързото насищане.