Страните, които искат да останат конкурентни в глобалната икономика, се адаптират към 5G технологията с бързи темпове. Те се борят за това коя държава ще има най-добрата мрежа. Мобилните оператори се борят помежду си кой ще пусне услугата първи и с какво покритие.

Според проучване на Informa Tech, 5G технологията може да е отговорна за 22.3 милиона работни места и $13.2 трилиона долара глобално икономическо въздействие до 2035 година.

Да разгледаме кои са страните, които са най-напред в надпреварата

Съединени американски щати

Федералната комисия по комуникациите вече е положила основите за използването на 5G в страната. Следващото поколение мрежи позволява използването на по-широк спектър в безжичната комуникация, по малък размер на клетките и повече схеми за модулация. Позволява по-голям брой потребители да използват мрежата със скорост до 1 гигабит в секунда, по-малко лаг и поддръжка на mmW честоти за приложения с огромен капацитет.

В Щатите правилата започнаха да се формулират през 2016 година. Капацитета в страната е нараснал в пъти от тогава. Телекоми като AT&T, Verizon, Sprint и T-Mobile активно разработват, тестват и пускат в употреба 5G компоненти. Към януари тази година, 5G се намира в 50 градове.

Към януари, 2020 година, комерсиалните 5G мрежи са пуснати в общо 378 града в 34 страни

Южна Корея

В началото на тази година там има 85 града, в които има 5G. Правителството изчислява, че 90% от мобилните потребители в страната ще използват 5G мрежи към 2026 година. Прогресът там се дължи на съвместната работа на три телекомуникационни компании – SK Telecom, LG Uplus и KT Corp.

KT Corp извърши успешен тест на система от NEC Corp, в която чрез екстремно високи честоти се предава информация със скорост до 3.2 гигабита в секунда. Тестът е извършен в планините Таебаек, посочват от Investopedia.

iPasolink EX на NEC е ултра компактна микровълнова система, която свързва LTE клетки, за да позволи телекомуникация между тях. Информацията се предава чрез честоти от 70-80 гигахерца. Това осигурява повече сигнал, преминаващ през въздуха, в сравнение с други системи. Използва се кодиране, което позволява предаването на повече информация.

Швеция и Естония

Телекомът Telia Company AB, който работи в двете страни, заедно с шведския доставчик Telefonaktiebolaget LM Ericsson, пусна 5G тестова мрежа в Стокхолм и Талин на 20 декември, 2018 година. Очаква се още през 2020-та в двете страни да има комерсиално достъпна 5G мрежа. Достъпът на почти всички хора до нея ще е след няколко години.

Турция

5GTR е националният форум, който включва мобилни оператори, институции, НПО-та и местни производители. Неговата цел е по-бърз преход към 5G. Чрез съвместна работа и споделяне на информация и идеи между участниците във форума, ще се осигури по-бързо разширяване на обхвата.

Главната цел на Турция е да предложи изгодни технологични услуги на своите граждани и да увеличи вътрешното производство чрез проучване и разработка (R&D). Доста турски организации са задължени да участват в R&D изследвания и разработката на инфраструктурата.

Министерството на науката, индустрията и технологията проучва как страната може да използва местен хардуер, софтуер и други мобилни комуникационни продукти в процеса. Макар и работата в Турция да върви с пълна пара, страната все още е на етап тестване и изграждане на нужната инфраструктура. Не е ясно, кога ще има комерсиален достъп до 5G там.

Япония

Страната успя да изпълни целта си да пусне 5G мобилна услуга през 2020-та. Най-големият доставчик NTT DOCOMO започна приключението още през 2010 година с начални експерименти в областта. През септември, 2019 година, компанията пусна услугите, които са предшественик на комерсиалните продукти. Тестът премина добре и от 25 март, 2020 година, NTT DOCOMO предлага на потребителите си 5G услуги.

Министерството на комуникациите в страната има своята роля в този успех. Доста навременно влезе в комуникация с трите най-големи доставчици – NTT DOCOMO, KDDI Corp и SoftBank Group. Отвори се сътрудничество с частни производители на нужните технологии – като Panasonic, Fujitsu и Sharp. Беше подкрепено проучването и разработването на 5G.

Според министерството, 5G мрежата ще предлага почти 100 пъти по-бърза връзка от LTE и 10 пъти по-бърза връзка от 4G.

Китай

Страната се намира на второ място, след Южна Корея, по брой градове, в които е налична 5G свързаността. Към януари, 2020 година, 57 градове в Китай могат да се похвалят с това.

През октомври, 2019 година, три основни доставчици в страната пуснаха 5G мрежи – China Mobile, China Telecom и China Unicom. Покритието на места все още е ограничено, но в градове като Пекин, Шанхай и Шенжен, мрежата е на доста високо ниво.

Тъй като китайските власти контролират имплементацията на технологията, някои експерти се чудят дали процесът по разширение на покритието няма да се забави. В Китай 4G технологията започна да се имплементира чак след средата на 2013-година. Това е много години след Япония, САЩ и други държави.

Изглежда обаче, че телекомуникационните гиганти на Китай са мотивирани да не повтарят грешките, които допуснаха тогава. Този път са извършени много повече тестове и е изградена много повече съпътстваща инфраструктура. Глобалната система за мобилно комуникации (GSMA) прогнозира, че Китай ще има 460 милиона 5G връзки до 2025 година.