Райнхард Хайдрих е един от топ офицерите на SS, който става жертва на чехословашката съпротива. Самият Хайдрих получава прякора "Касапинът от Прага", но истината е, че след покушението му, Хитлер дава ход на една от най-отмъстителните операции, които някога са изпълнявани по негово нареждане. Мари Супикова е само на 10 години, когато нейното село е заличено от картата, след като немската армия буквално избила всички. Оцелялата отказва да отиде в киното, за да преживее отново своите кошмари.
След като Чехословакия пада през 1942-а година, Русия е била следващата. Уинстън Чърчил и всички политици, които са били в изгнание, мислели всякакви варианти, за да вдигнат морала на хората. Хайдрих е назначен лично от Хитлер, за да отговаря за изтребването на евреите в страната и много бързо навлича гнева на един цял народ. На 27 май 1942-а година в страната правят десант двама души - словакът Йозеф Габчик и Ян Кубис. Двамата трябвало да екзекутират Хайдрих.
 

Избраната локация е малка улица, в която служебният Mercedes-Benz трябва да намали. Въоръжени с картечни пистолети и ръчни гранати, двамата започват да чакат появата на Райнахард и след близо 7 часа, той наистина се появява. Габчик вади оръжието си и е готов да стреля, но пистолетът засича. В отчая опит, Кубис хвърля граната в колата. Един шрапнел се забива в него, но нацистът не се отказва, вади служебното си оръжие и започва да преследва атентаторите, но няма успех и пада. След близо седмица, мъжът умира в болницата, а Хитлер подготвя своя специален отговор - близо 13 000 цивилни са арестувани и изпратени в концентрационен лагер.
 

Слуховете, че атентаторите се укриват в село близо до Прага, мотивирало немската армия да мине през селото и да екзекутира повече от 173-а души на място, а 300 жени и деца са закарани в местното училище, докато армията унищожава всяка къща. Жените и децата над 14-годишна възраст са подготвени за екзекуция, докато по-малките заминават в сиропиталище. Цялата история е официално филмирана и много скоро ще се прожектира по всички кина и я препоръчваме на всеки фен на историята.  
 

Източник: Мen.hotnews.bg.