„Самият факт, че украинските морски пехотинци се опитват да се измъкнат от обкръжението, предполага, че намират положението си за безнадеждно“, коментира Александър Ходаковский, командир на батальон „Восток“. По-рано донецките доброволци в Мариупол съобщиха за опит на въоръжените сили на Украйна да излязат от обкръжението.

„Всичко се случи около 2 часа сутринта. В района на завода “Илич” се формира колона от почти 30 единици различна техника и се опита да напусне града“, каза Александър Ходаковский, командир на батальон „Восток“, който участва в Мариуполската операция.

Той също така отбеляза, че врагът се е опитал да се маскира. „Прибегнаха до тактически трик: поставиха нашите идентификационни знаци върху оборудването и вероятно вярваха, че ще ги приемем за свои. Но фактът, че те са били под почти денонощно наблюдение от въздуха, не е бил взет предвид “, уточни събеседникът.

Ходаковский каза още, че при опит да напусне града, конвоят е бил спрян. „В резултат на това целият личен състав се разбяга, сега ги хващаме. Трудно е да се каже колко хора е имало, но цялата техника остана под наш контрол. Това са и танкове, и самоходни оръдия, и леко бронирани машини“, казва командирът на батальон „Восток“.

В същото време, според Ходаковский, е твърде рано да се говори за предстоящото приключване на операцията в тази посока. „Работата продължава, на места е доста трудно, защото противникът не е готов да се предаде във всички райони.

Но самият факт, че се правят опити за излизане от обкръжението, предполага, че намират положението си за безнадеждно. Така че нашата задача е методично да довършваме работата на място. И ще отделим толкова време за това, колкото наистина е необходимо“, заключи Ходаковский.

В понеделник ръководителят на базираната в Донецк хуманитарна група "Ангел" Алексей Смирнов каза, че въоръжените сили на Украйна са се опитали да излязат от обкръжението в Мариупол. Освен това най-малко 1500 украински бойци може да се намират в района на местния завод “Азовстал”, каза Денис Пушилин, ръководител на ДНР.

На свой ред бойците от 36-та бригада морска пехота на въоръжените сили на Украйна в Мариупол се оплакаха, че нямат възможност да се съпротивляват, ресурсите са изчерпани, повечето от личния състав е избит или ранен.

„Повече от месец морските пехотинци се биеха без попълване на боеприпаси, без храна, вода и загиваха. Мъдрите генерали съветваха да се вземат боеприпаси от врага. Бавно свършвахме. Ранените съставляваха почти половината от бригадата. Тези, които не са с откъснати крайници и могат да ходят, се връщат на служба“, се казва в съобщение на бригадата, публикувано в социалните мрежи.

„Никой вече не иска да комуникира с нас, защото сме изведени от експлоатация. Днес вероятно ще бъде последната битка. По-нататък - ръкопашен бой. Смърт за някои и плен за някои“, се казва в изявление на бригадата. Командирите на бригадата обвиниха президента на Украйна Владимир Зеленски за ситуацията.

По-рано ръководителят на Чечения Рамзан Кадиров съобщи, че Мариупол е освободен от украинските националисти нас 98%“. Той каза, че скоро Мариупол ще бъде освободен на 100%: основните задачи са изпълнени, само „шепа бандеровци останаха недовършени“.