Командващият Въоръжените сили на Гърция генерал-лейтенант Константинос Флорос е пристигнал в района на Марица, за да координира усилията за затягане на граничния контрол в светлината на информацията, че от Одрин по посока на Гърция вървят стотици мигранти и бежанци с цел да влязат в Европейския съюз, съобщава "Катимерини".

Извънредно: Тумби бежанци вече тръгнаха от Турция към границите с България и Гърция ВИДЕО


В четвъртък Турция заяви, че 33 нейни войници са били убити при въздушен удар на сирийските правителствени сили в Идлиб. Впоследствие турски държавен служител съобщи пред „Ройтерс”, че на турските полицаи, брегова охрана и гранична охрана е било разпоредено да не пречат на преминаването на бежанци към Европа по суша и море.

Информационна агенция Demiroren заяви, че в групата, която около около полунощ започнала да се насочва към границите между двете страни от Европейския съюз и турската провинция Одрин, има около 300 мигранти, сирийци, иранци, иракчани, пакистанци и мароканци включително жени и деца.

В новината се казва, че мигрантите се групират и по западния бряг на Турция, в районите на Айвачък и Чанаккале, като целта им е да се прехвърлят на гръцкия остров Лесбос с лодки.
 

„Ройтерс“ обаче не може независимо да потвърди кои са хората, нито накъде са се насочили. Видеокадрите на турските правителствени медии, които показват как мигрантите вървят в редица, също не могат да бъдат потвърдени от друг източник, посочва "Фокус".

Турският телевизионен канал NTV показа десетки хора, вървящи през полета, носейки раници и обясни, че бежанците са се опитали да минат границата с България през Капъкуле, но не са били пуснати. Медията добавя, че същата група след това се е насочила към ГКПП Пазаркуле към Гърция, но не е ясно какво се е случило с тях след това.

Гърция засили охраната на морските и сухопътните граници с Турция след събитията през нощта в сирийската провинция Идлиб, съобщиха правителствени източници пред "Ройтерс".

Атина също е била в контакт с Европейския съюз и НАТО по въпроса.