В неделя в Унгария ще се проведе референдум, който заплашва целия Европейски съюз с непредвидимите си последствия, пише „Коммерсант“, цитиран от "Фокус". Експертите го приемат като най-сериозното изпитание за единството на блока след Брекзита. Унгарците ще трябва да отговорят на въпроса дали приемат задължителното разпределение на мигрантите по страните от ЕС. 
Референдумът може да се превърне или в поражение, или в триумф за министър-председателя на страната Виктор Орбан. Според последните социологически проучвания 78% от гражданите на Унгария ще гласуват против система за квотите и само 3% биха я подкрепили. Всъщност ключовият въпрос не е в това, как ще гласуват унгарците, а колко от тях ще отидат да подадат своя вот. За да победи премиерът е необходимо избирателната активност да надвиши 50-процентния праг. 

Формулировката на въпроса обаче притеснява някои експерти, според които тя не е коректна. „Всъщност, унгарците трябва да изберат между Европейския съюз, който се асоциира с бежанците, и националния парламент, който се асоциира с Орбан. Самата тема за мигрантите отива на втори план“, заяви Игор Грецкий, доцент към катедрата за международни отношения на Санктпетербургски държавен университет.