Русия и Турция ще активизират усилията си за разрешаването на сирийския конфликт, като постигнат незабавно прекратяване на военните действия на територията на цялата страна, пише „Коммерсант“.
За подготовката на споразумение между Дамаск и отрядите на опозицията, гаранти на което могат да станат Москва и Анкара, съобщи вчера министърът на външните работи на Турция Меврлют Чавушоглу. При постигане на примирие страните помагат да преминат на следващия етап: политически консултации в Астана за следвоенното устройство на Сирия. 

Независимо от рязкото сближаване на позициите на Москва и Турция за Сирия, което се наблюдава през последните седмици, ябълката на раздора може да стане въпроса за бъдещето следвоенно устройство на Сирия. Както се разбира от изказването на турския Чавушоглу, сирийската опозиция няма да се съгласи с това президентът Башар Асад да остане на власт. „Процесът на политически преход с неговото участие е невъзможен“, настоя турският министър. 

Руската реакция на съобщенията в турските средства за масова информация и на официалните лица за вече подготвен мирен план между Москва и Анкара, беше по-внимателна. „Наистина се водят постоянни консултации с турските колеги, на които се обсъждат различни модалности за възможен диалог, който се планира в Астана“, отбеляза прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков.