Името на младия предприемач, роден в България, Владимир Тенев е малко известно у нас. За сметка на това обаче във финансовата сфера в Щатите то е добре познато, като е свързано с иновативната платформа за търговия с ценни книжа без комисионни Robinhood. Компанията, основана от Влад, както го наричат в Щатите, имаше впечатляващ старт преди време, а сега е напът да поскъпне четирикратно при това само в рамките на последната година.
В своя публикация от The Wall Street Journal посочват, че Robinhood може скоро да достигне капитализация от около 5,6 милиарда долара след приключването на настоящ рунд за набиране на финансиране.

Това би било 4 пъти по-голяма стойност само за година, след като през миналата година компанията успя да привлече инвестиции, с които покачи цената си до 1,3 милиарда долара.

Според запознати от Robinhood вече имат договорено вложение от около 350 милиона долара от руската DST Global. Тя участваше в набирането на финансиране и през миналата година. Към момента говорителят на компанията отказва да коментира информацията. Ако фирмата успее да достигне нивото от над 5 милиарда долара, то тя ще влезе в списъка на 15-те най-скъпи частни технологични компании в Щатите.

Три години след създаването си платформата вече има 4 милиона потребители на средна възраст около 30 години, като броят им бележи двоен ръст в сравнение с година по-рано. Самата компания е създадена от Тенев и бизнес партньора му Байджу Бат през 2012 година.