Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба изключи категорично възможността страната му да отстъпи свои територии на Русия в замяна на мир, предаде ДПА.

Днес Кулеба говори пред журналисти в кулоарите на Мюнхенската конференция по сигурността, след като Китай обяви, че ще представи свой мирен план за уреждане на конфликта.

В интерес на Украйна е Китай да играе роля в мирните усилия, но териториалната цялост на страната не подлежи на преговори, заяви Кулеба. Той даде да се разбере, че Украйна няма да се откаже дори от един квадратен метър своя територия.

"Никакви отстъпки, никакъв компромис не е възможен що се отнася до териториалната цялост на Украйна или на която и да било друга държава в света", подчерта Кулеба. 

Той заяви още, че е сигурен, че съюзниците на Украйна в крайна сметка ще ѝ предоставят изтребители, за да ѝ помогнат да отблъсне руската инвазия. 

"Ще рискувам да кажа, че Украйна ще получи самолети, това е въпрос на време и процедура", каза Кулеба по време на пресконференция в рамките на Мюнхенската конференция по сигурността.

Съюзниците на Киев са обещали танкове, а в момента се водят разговори и за осигуряване на ракети с по-дълъг обсег на действие. Украинските партньори обаче се колебаят да предоставят на Киев изтребители, отбелязва Ройтерс.

По-рано днес германската министърка на външните работи Аналена Бербок също изключи възможността за предаване на украински територии на Русия. Не бива руският президент Владимир Путин да бъде възнаграждаван за своята инвазия в Украйна, изтъкна Бербок.

Британският премиер Риши Сунак призова световните лидери да изпратят най-модерните си оръжия на Украйна сега, за да се гарантира дългосрочното бъдеще на страната.

Говорейки на Мюнхенската конференция по сигурността, Сунак заяви, че съюзниците трябва да предоставят на Украйна "модерни, съобразени със стандартите на НАТО оръжия". Точно сега, според Сунак, е моментът да се удвои военната подкрепа.

Призовавайки за нова харта на НАТО, която да даде гаранции за дългосрочна подкрепа, Сунак каза, че съюзниците "трябва да демонстрират, че ще останат до украинците, желаещи и способни да им помогнат да защитят страната си отново и отново".

Сунак допълни, че освен че трябва да има военна стратегия за получаване на решаващо предимство на бойното поле, съюзниците също трябва да възстановят международния ред, от който зависи тяхната колективна сигурност. Той обърна и поглед към бъдещето:

"Русия също трябва да бъде държана отговорна за ужасните разрушения, които причини. Ние сме домакини на Конференцията за възстановяване на Украйна в Лондон през юни и трябва да обмислим заедно как да гарантираме, че Русия ще плати за това възстановяване".

Риши Сунак цитира украинския президент Володирим Зеленски, който миналата седмица заяви в британския парламент, че Украйна и нейните съюзници "маршируват към най-важната победа в живота - победата над самата идея за война".

Не бихме могли да си поставим по-голяма цел от това да докажем, че Зеленски е прав, отбеляза Сунак.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг от своя страна каза, че Китай следи внимателно изхода от войната в Украйна, докато обмисля плановете си в "своята част от света".

Столтенберг заяви това на фона на засилването на опасенията, че една руска победа в Украйна ще насърчи Китай да използва военна сила в подкрепа на дългогодишните си териториални претенции за Тайван, отбелязва ДПА.

По-рано днес в Мюнхен китайският външен министър Ван И обяви, че страната му ще представи скоро свой мирен план за уреждане на украинския конфликт. Той не даде подробности, нито уточни кога ще стане това.

От Мюнхен Ван И ще замине директно за Москва.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук