Американският конгресмен републиканец Кристофър Смит обяви пред Македонската телевизия (МРТ), че Вашингтон разследва намеса на посолството си в Скопие в политиката в Македония. Смит дори е призовал новия държавен секретар Рекс Тилерсън да уволни посланика на САЩ в Скопие Джес Бейли, информира "Монитор".
Смит е начело на група от 6 конгресмени републиканци, които още в средата на януари искат обяснение от Бейли дали посолството в Скопие работи в полза на отделни политически партии и дали е финансирало проекти в Македония на фондацията на Джордж Сорос. Бейли не е отговорил на писмото на конгресмените, а Смит, който е член на Комисията по външните работи, е сметнал, че е необходимо внимателно разследване на дейността на посолството.

„Американският посланик не трябва да играе роля в сформирането на правителство и да заема страна при формирането на коалиция. Това не е работа на САЩ, нито на американските представители в Скопие“, отбелязва Смит.

В писмото си конгресмените твърдят, че е имало „сериозни предупреждения, че през последните две години американската мисия в САЩ активно се намесва в партийните политически събития в Македония, както и в медиите и гражданския сектор в подкрепа на партии, медии и граждански организации, които са вляво от центъра - за сметка на тези, които са вдясно от центъра“.

Конгресмените питат посланик Бейли дали е вярно, че посолство е избрало Фондацията на Сорос - „Отворено общество в Македония“ да реализира проекти, финансирани от американската организация за развитие USAID. Според тях възниква въпросът дали американски държавни пари се давани на фондацията на милиардера Джордж Сорос за финансиране на ляво ориентирани медии.

Същевременно, както БЛИЦ вече информира, в Македония, в началото на годината, група журналисти и интелектуалци създадоха гражданско движение "Стоп операция Сорос". Членовете и инициаторите на движението си поставиха за цел в близко време в страната да започне процес на "десоросизация на Република Македония". 

"През изминалите години и по-специално през последните две години народът беше свидетел на грубо унищожаване на държавните институции и отнемането на суверенитета от ръцете на гражданите на Република Македония", каза един от основателите на движението журналистът Никола Сърбов. 

Според него фондацията "Отворено общество" пряко е участвала и подкрепяла една политическа партия, което противоречи с принципите на гражданското общество. 

"Сорос участва във всички насилствени действия в Македония, финансира тези процеси и кадри и монополизира гражданския сектор. В гражданския сектор плурализмът бе напълно унищожен и бе въведено тоталитарното поведение", подчерта Сърбов и добави: "Целта на "Отворено общество" е да бъдат унищожени националните държави и да се създадат държави, които да бъдат командвани от вън. Те участват и в организирането на неконтролирана мигрантска вълна, която в близко време ще застраши сигурността на Република Македония".