В своя фейсбук профил журналистът Константин Мишев, който е бил и съветник на министър-председателя Филип Димитров, а днес живее в САШ, прави остър коментар за цензурата и социалните мрежи, които са особено актуални след последните избори в страната.

"Никога не съм подкрепял Доналд Тръмп. Но колкото и да не съм съгласен с него има нещо, което ме отвращава повече. Това е цензурата. Едно е да кажеш и да мотивираш защо си против президента, а съвсем друго е да го цензурираш.

На снимките са Omid Kordestani от Туитър и Mark Zuckerberg от Фейсбук. Те взеха решение да цензурират Тръмп. Моля да направите разликата.
Човек може да не е съгласен с някои идеи. Това е не само нормално, а здравословно.

Например аз не харесвам "Шарли Ебдо". А се вдигна такъв шум тук, защото написах, че са некадърни и пошли. Това е мое право да одобрявам или не публикации, политически речи или карикатури. Никога дори не съм си помислял да призовавам към цензуриране на слово или идеи, с които не съм съгласен. Никой не ми е дал правото да съм върховен съдник.

И при дълбокото си убеждение, че Тръмп отвори дълбока рана в американското общество... смятам че би могъл да направи нещо изключително полезно след като напусне президентския пост. Да създаде медия или социална мрежа, където да могат да се прочетат и разискват и други идеи.

Казвам го, въпреки че не съм съгласен с много от неговите позиции и речник. Разберете. Аз съм против Хитлер с ядрата на всяка моя клетка, но не смятам, че трябва да се забранява "Моята борба".

Аз съм против Ленин до мозъка на костите си, но също не смятам, че трябва да се забраняват неговите книги. И бих казал, че не съм малоумен (поне така мисля), нито съм малолетен и не бих приел господата Омид Кордестани и Марк Цукербърг да ме предпазват от думи и идеи. Нека сам реша кои са правилни и кои не. Поне това...".