Пенсионираният контраадмирал от ВМС на САЩ Марк Монтгомъри е споделил мнението си в интервю за "Гласът на Америка" за това как да се ускори украинската контраофанзива и какво може се превърне в повратна точка в този процес.

"Вижте, украинците се нуждаят от оборудване за разминиране, нали? Нещо, което ще им позволи да преминат през минните полета, за да пробият руските отбранителни позиции.

Второ, те се нуждаят от касетъчни боеприпаси. И нямаше да имат нужда от касетъчни боеприпаси, ако имаха достатъчно артилерия, 155 -мм снаряди. Но няма достатъчно количество, затова им трябват касетъчни боеприпаси", отбелязва той.

Също така, според Монтгомъри, за да се ускори украинското контранастъпление, би било много полезно да има ATACMS, за да може да нанася удари на големи разстояния.

"Затова касетъчните боеприпаси, оръжията за разминиране и ATACMS са три важни неща. Вижте, разбира се, би било добре, ако има повече сила във въздуха, но това не може да се очаква в близко бъдеще", казва той.

Пенсионираният контраадмирал от ВМС на САЩ говори също и за това, което може да бъде повратна точка за украинското контранастъпление.

„Въздушновъздушни сили. Виждате ли, САЩ никога не биха позволили на армия или морски пехотинци да се бият на земята без въздушна подкрепа или веднага след въздушно надмощие. Нито една от страните няма контрол над въздушното пространство, нито една от тях има господство във въздуха“, обяснява той.

Според Монтгомъри Западът ще продължи да подкрепя Украйна.

„Украинците показаха отдаденост да се борят за собствената си територия, за правото си да избират демократичен начин на живот. Вярвам, че времето е на страната на Украйна.

Но времето няма да е на страната на Украйна, ако не им дадем необходимите оръжия. Ако продължим да предоставяме необходимите оръжия и започнем да го правим своевременно, времето ще бъде на страната на Украйна“, казва той.

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук