Заради коронавируса Турция ще отложи активирането на руските ракетни комплекси С-400, но няма намерение да промени решението си.


Това е заявил неназован високопоставен турски източник, цитиран от агенция Ройтерс.

Може да минат няколко месеца преди противовъздушните системи да бъдат активирани твърди информацията, цитирана от Ройтерс. 

По думите на високопоставеното официално лице остава да бъдат решени някои технически въпроси.


Първоначално Анкара беше обявила, че руските ракетни комплекси, които тя получи от Русия миналото лято, ще бъдат приведени в бойна готовност през април.

Съединените щати заплашиха, че активиране на ракетните системи може да доведе до санкции срещу Турция, включително изключването ѝ от програмата за производство и закупуване на самолетите от пето поколение Ф-35.

Известният турски журналист Кадри Гюрсел написа, че коронавирусът е добър за здравето на турско-американските отношения. Наблюдателят посочва, че Анкара не желае да рискува американски санкции в момента, когато икономиката ѝ е уязвима заради последиците от пандемията.

Според него втора причина е, че Турция не иска да влоши създалото се във Вашингтон положително отношение към нея след конфронтацията между Турция и Сирия в края на февруари и началото на март.