Невероятните 150 земетресения с магнитуд над 4 по Рихтер предизвикаха масова евакуация, предава "Телеграф".

Природното бедствие удари италианския град Поцуоли, който се намира близо до Неапол. Властите заявиха, че това е най-силното земетресение от 40 години близо до супервулкан.

Домовете бяха евакуирани и много хора бяха принудени да спят в колите си или на улицата. Трусът с магнитуд 4,4 по Рихтер в Поцуоли, гъсто населен пристанищен град, беше последван от 150 труса, които бяха силно усетени и в Неапол.

Местни медии съобщават, че в сградите са се образували пукнатини. Училищата бяха затворени във вторник в Поцуоли и други градове в областта в Неапол.

Сеизмичната активност в региона, който се смята за един от най-активните, се засили през последните две години, като честотата и силата на трусовете се увеличават, тъй като калдерата, басейнът на върха на вулкана, отслабва и налягането под него се увеличава. Това води до повдигане на земята и разтягане на кората на вулкана.

Италианското правителство е разработило план за масова евакуация, като тестовете се очакват в края на май.

7-километровата калдера, известна като Флегрейски полета е много по-голям вулкан от близкия конусообразен Везувий, който унищожи древния римски град Помпей през 79 г. сл. Хр., и е много по-активен.

Супервулканът е в неспокойно състояние повече от 70 години в резултат на феномен, известен като брадисеизъм, който учените разбират като постепенно движение на част от земната повърхност, причинено от пълненето или изпразването на подземна магмена камера или хидротермална активност

Флегрейски полета е образуван преди 39 000 години, след като изригване го е изпразнило от магма. Последното му значително изригване е през 1538 г.