Индийският щам на коронавируса, наричан още делта вариант, е не само по-заразен от другите щамове на SARS-CoV-2, но също така започва да води до ужасни последици като гангрена. Това съобщава Bloomberg.

Нови доказателства сочат, че този щам провокира симптоми, които обикновено не се наблюдават при пациенти с COVID-19, като увреждане на слуха, тежко стомашно разстройство и кръвни съсиреци, водещи до гангрена. Понастоящем вариантът на делта доминира в Англия и Шотландия, където е причинил нарастване на приема в болници.

Делта вариантът, известен също като B.1.617.2, се е разпространил в над 60 държави през последните шест месеца. Нарастването на инфекциите, причинени от този щам, принуди Обединеното кралство да преразгледа плановете си за премахване на локдауна. Експерти от Сингапур установиха, че мутиралият вариант представлява около 95% от всички проби от локален коронавирус, изолирани от пациенти с COVID-19.

Според лекари от Мумбай (Индия) развитието на такива усложнения като образуването на микротромби, водещи до развитието на гангрена, започва да се случва по-често от преди. Болката в корема също е признак за образуване на кръвни съсиреци в кръвоносните съдове на червата. Някои пациенти с COVID-19 също търсят медицинска помощ при загуба на слуха, подуване на врата и тежък тонзилит.

Превод: БЛИЦ