Новият министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров обяви смяна на режима на ваксинация срещу ковид. Мнение за това и по други теми изрази пред "Флагман" най-известният противник на мерките срещу коронавируса у нас доц. Атанас Мангъров

- Доц. Мангъров, служебният министър на здравеопазването обяви нов режим на ваксинация. Приоритет стават възрастните и хората с тежки хронични заболявания. Какво мислите по въпроса?

- Това е логично. То трябваше да стане още от самото начало, защото целта на упражнението беше не да се ваксинират всички, а най-вече тези, които са най-рискови.


Това е много логично, стига да може да се осъществи, защото не виждам голямо желание да се ваксинират точно тези рискови групи хора. Но трябва да се има предвид, че колективният имунитет се получава както след естествено преболедуване, така и след имунизация. И няма никакъв смисъл да се имунизират хора, които са прекарали болестта и имат антитела.

- Но все пак Вие присъединявате ли се към призива на д-р Кацаров за ваксинация?

- Да, хората, които имат придружаващи заболявания и които са в т.нар. рискови групи, биха могли да се ваксинират с всички, ако искат. Ако искат – защото винаги съм казвал, че тези ваксини не са направени по правилата на добрата лабораторна и клинична производствена практика. Към тях има резерви.

- Д-р Кацаров каза, че и той е бил резервиран, но вече имало стотици милиони ваксинирани, а страничните ефекти са много малко. Съгласен ли сте?

- Това е избор, който всеки човек трябва да направи и за което, преди да му сложат каквато и да е ваксина, трябва да подпише информирано съгласие. Т.е. тук решението се прехвърля върху главата на отделния човек, защото ние ги съветваме да се ваксинират, но в същото време искаме да подпишат информирано съгласие.

Ако нещата бяха толкова сигурни, нямаше да ги караме да правят това.

Но и мерките трябва да паднат. Извънредното положение може да остане, за да може засегнатите бизнеси да си получават помощите, но това не означава, че не трябва да се махнат маските, че децата не трябва да тръгнат на училище и да се махнат всичките тези ограничения. Защото ще излезе, че едно се говори, преди да станеш министър, и друго, след като станеш такъв.

- Нещо друго смятате ли, че трябва да направи новият министър на здравеопазването?

- Д-р Кацаров казва, че броят на случаите намалял, защото се затоплило времето, което изобщо не е така. Просто ние продължаваме да не си даваме труда да установим докъде е стигнало разпространението на вируса сред населението на страната.

Т.е. той отново заобикаля нуждата да се направи едно сероепидемиологично проучване, с което да се установи каква част от населението на страната се е срещало с вируса. Защото в Индия е много топло и пак има вирус. Т.е. това дали е студено или топло, явно тук не е съществено.

А у нас най-вероятно случаите намаляват, защото значителна част от хората са се срещали с вируса. И тези, които са карали някои от вариантите на ковида, те няма как да се разболеят от евентуалния нов, който ще дойде. Само че ние не искаме да узнаем каква част от населението има имунен отговор срещу ковида. Т.е. каква част се е срещала с него. И това пак се замита под килима.

В същото време зоват да се ваксинираме. Хубаво! Който иска, да се ваксинира.

- Ще участвате ли на следващите парламентарни избори?

- В момента не съм решил. Може би. Още е рано да се каже.

- От АБВ пак, предполагам?

- Най-вероятно.

- Логична ли е политическата изолация, в която изпаднаха Бойко Борисов и ГЕРБ?

- Да, логична е. Просто не може да се действа по този начин – една група от хора да изхождат единствено от собствените си интереси, пренебрегвайки интересите на цялото общество. Това доведе до настоящото положение. Това важи и за икономиката, и за медицината, и за всичко.

- Вие все пак бяхте съветник на Бойко Борисов, но това не променя отношението Ви към него?

- Бях съветник по чисто медицински въпроси...

- Да, неформално.

- Точно така, неформално. В крайна сметка той си имаше официални съветници, които го доведоха докъдето е в момента. Но все пак Борисов беше от хората, които дадоха ухо на някои различни мнения, което е и една от причините за доста по-свободния режим у нас по отношение на мерките в сравнение със страни като съседна Гърция, Турция... да не говорим за Испания, Франция, Великобритания.

Заслугата за това е в значителна степен негова. Само че, като всичките неща, и тези останаха недовършени.

- Възможна ли е четвърта ковид вълна у нас?

- За да се случи ковид вълна, трябва да има достатъчен брой хора, които не са се срещали с вируса. В момента за този индийски щам, който се очаква и който в момента се вихри в Индия, се казва, че ваксините, които са в употреба, действат.

Това значи, че той има същия или много сходен антигенен строеж с началния щам на ковид, както и с британския щам, който предизвика третата вълна у нас. И ако ваксините действат, това би означавало, че хората, които веднъж вече са карали ковид, независимо дали от оригиналния или от британския щам, - те няма как да се разболеят от новия индийски щам.

Досега не съм виждал някой, който е карал ковид, да се разболее отново. Или ако има, това са изключително редки случаи.