Екипажът на автобус от бригадата "Хоспиталиери", който превозва ранени украински войници от най-горещите части на фронта, е претърпял инцидент. При произшествието е загинала много известна военна лекарка, а няколко други медици са били ранени.

Командирът на бригадата и депутат Яна Зинкевич съобщи за това във Facebook, информира украинското издание "Сегодня".

Според нейните думи екипажът на автобуса се е сблъскал с военен камион КрАЗ, на който се е  спукала гума. Автомобилът е бил паркиран "по средата на пътя без светлинни знаци".

"Нашето австрийско слънчице, след 30 минути борба за живот, за съжаление почина. Получила е травма на главата, която е несъвместима с живота", се казва в публикацията.

Отбелязва се, че през последните години лекарката е живяла и е имала семейство в Австрия, но се е върнала в Украйна, за да спасява ранените, и през последните дни е лекувала десетки ранени.

Тя ще бъде погребана в гробището Байково в Киев. "Австрийката предварително беше поискала кремация в случай на смърт", добавя Зинкевич.

По време на инцидента гръцки гражданин, травматолог от Коринт, получава тежка травма на ръката. В резултат на това дясната му ръка е ампутирана и той вече няма да може да работи по професията си.

Анестезиоложката Катя получава тежки наранявания на краката. Бил е първият ден от нейната ротация.

Анестезиологът Док, неврохирургът Юзик и шофьорът Алекс са получили средни наранявания.

По думите на Зинкевич целият екипаж в момента се намира в медицински заведения и след това ще премине рехабилитация.