Италианското правителство заплаши, че няма да позволи пътуванията между отделните региони в Италия, ако купоните на младите хора продължат, предават световните осведомителни агенции.

Министърът по регионалните въпроси Франческо Боча разкритикува младите хора, които се събират на големи групи, отказвайки да носят защитни маски. Италия премина към т.нар. „фаза 2” от отпускането на строгите мерки, наложени заради коронавирусната пандемия.

Планирано е от 2 юни да бъде вдигната забраната за пътувания между отделните региони, а фитнесите и плувните басейни вече отвориха. В интервю за вестник La Stampa Франческо Боча предупреди, че хората, които не спазват мерките и са се отдали на нощен живот, предават саможертвата, направена от милиони италианци по време на карантинните мерки.

Италианските телевизии през последните дни пускат репортажи на хора, които се забавляват по улиците, събират се на партита и пият алкохол, но без да носят маски и да спазват дистанция един от друг. Боча заяви, че ако тези събирания продължат, то отново ще бъдат наложени строги мерки и забрани.

Кабинетът на премиера Джузепе Конте ще оцени в движение ситуацията. 60 000 доброволци ще бъдат ангажирани със задачата да следят хората по улиците дали спазват правилата за социална дистанция. По думите на Боча мнозинството италианци спазват мерките, но има такива, които не го правят.

Италия е една от европейските страни с най-много заразени пациенти, както и най-много жертви на коронавирусната пандемия. По данни на университета „Джонс Хопкинс" в страната има регистрирани 230 хиляди случая на COVID-19, а жертвите са близо 33 хиляди.

В страната нараства безпокойството, че във фазата на поетапно излизане от изолацията хората продължават да са прекалено близо помежду си на плажовете, в баровете и на площадите.

Доброволците, които ще ги съветват да спазват социалната дистанция, ще се наричат граждански асистенти. Всеки, който желае, може да се кандидатира за доброволец, но приоритет ще бъде даван на безработните и на получаващите социални помощи. Смята се, че в Италия ще има между 60 000 - 70 000 доброволци.