От Италия до САЩ коронавируът опустошава старчески домове, в старчески дом в Париж телата са оставяни да се разлагат в спални помещения, а миризмата на смърт прониква под вратите, след като заразата покоси пренаселеното заведение, пише "Ройтерс".

Служител в дома "Жардин де Плантс", който отказа да бъде назован заради чувствителността на темата, коментира, че около 30 жители - около една трета от всички възрастни, за които се грижат, са починали от разразилата се епидемия. След като градът е претрупан от вълната от починали от COVID-19, която помита столицата, трупове са оставени в торби в продължение на дни.

"Миризмата преминава под вратите и се просмуква през стените. Семействата се обаждат сутрин, а ние им казваме, че нещата са наред. До вечерта техният роднина вече е мъртъв и дори нямаме време да ги информираме", добави служителят, описвайки колко претоварен е персоналът.

Конкретният старчески дом се управлява от кметството на Париж. Говорител потвърди, че броят на смъртните случаи е нараснал над 21 първоначално съобщени на 7 април, но не може да даде точна цифра. Кметството е уведомено, че починали остават в спалните, каза говорителят. Бяха предприети незабавни мерки, "за да се ограничи доколкото е възможно това положение", добави той. Домът отказва коментар.

Всички домове във Франция са затворени, техните 1 милион жители са изолирани, спрямо правителствените мерки и откъснати от семействата им.

От Италия до Съединените щати, тези домове са се превърнали в най-уязвимата фронтова линия в глобалната пандемия, като COVID-19 е най-смъртоносен за възрастните хора.

Във Франция домовете за възрастни хора не трябва да предоставят на здравните власти данни за смърт от COVID-19.

Броят на смъртните случаи в страната се увеличи, след като започна да включва данни, представени доброволно от домовете миналата седмица, като една трета от 12 211 смъртни случая от COVID-19 в цялата страна се наблюдават в старческите домове.

Говорителят на регионалния здравен орган ARS в по-големия район на Париж заяви, че "Жардин де Плантс" е сред 40% от 7 400 домове във Франция, които не са предали информацията.

Служителят от дома коментира, че 80-те души персонал в дома не са имали маски за лице, ръкавици и облекла, когато коронавирусът е установен за първи път. Високите нива на липса на оборудване пренатоварват служителите преди пристигането на подкрепления, включително студенти медицински сестри.

Домът за възрастни хора отказва да отговори на въпросите относно защитната екипировка, която липсва в много медицински заведения и домове по целия свят, особено в ранните етапи на коронавирусната криза.

Говорителят на кметството в Париж заяви, че общината е предоставила маски на целия си персонал, включително работещите в домовете.

По-рано тази седмица, с нарастването на броя на смъртните случаи в дома, всички оцелели жители и персонал са тествани за COVID-19, след като здравното министерство промени протокола си.

Попитан дали тестването е дошло твърде късно, говорителят на кметството коментира, че общината поема сигналите от ARS.

"Наближаваме пика, така че това е решаващ момент", каза той. "Не сме закъснели."