Десетки хиляди хора протестираха снощи в Букурещ и в много други градове в Румъния. Трети пореден ден масовите акции са насочени срещу смекчаването на законодателството за борба с корупцията. Действията на властите в Букурещ в тази посока бяха критикувани и от Брюксел. Според местните медии в протеста пред сградата на правителството участват около 40 хиляди души.
Много протестиращи, предимно млади хора, продължаваха да се присъединяват към тълпата, но участниците изглеждаха по-малко, отколкото предната вечер, когато около 100 хиляди души се бяха събрали на същото място. В сряда Румъния стана сцена на безпрецедентна, след падането на комунистическия режим на Николае Чаушеску, мобилизация. Между 200 и 300 хиляди души протестираха в шейсетина града на страната.

Причина стана спешен указ, приет без много шум от правителството на социалдемократите, който ще позволи на служители на изборни длъжности и заподозрени в злоупотреби бизнесмени, да избегнат частично преследвания и санкции. "Начинът, по който приеха този указ, е злоупотреба. Ние плащаме заплатите на министрите, за да работят за нас, а не за своя собствена изгода”, каза за АФП един от протестиращите - 38-годишният служител в мултинационална компания Флорин.

Под плакат с надпис „Спрете да крадете”, вървеше Кармен – архитектка на 31 години, която твърдеше, че ще излиза на улицата, докато правителството не подаде оставка. "Отмяната на постановлението вече не е достатъчно, те (министрите) трябва да напуснат, защото мислят, че могат да правят всичко безнаказано", каза тя.

Премиерът Сорин Гриндеану защити указа, твърдейки, че няма никаква причина да подаде оставка. "Взехме решение в правителството и се движим напред", заяви той. "Аз съм възмутена, не бих искала да бъда принудена да напусна страната", каза Андреа Сусу, програмистка на 25 години, изкушена да последва съдбата на 3 милиона от 20-те милиона румънци, които живеят в чужбина.
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!