Руският президент е нарекъл иранският генерал Касем Сюлеймани свой приятел. За това нееднократно писаха ирански медии, но в Русия мислят друго по въпроса.

Генерал Касем Сюлеймани е имал няколко визити в Москва за срещи с руските власти. През лятото на 2015 г. именно той е убедил руското ръководство да бъдат нанесени въздушни удари на територията на Сирия в подкрепа на режима на Башар Асад.


По информация на агенция Фарс в края на декември 2015 г. при поредното посещение на Сюлеймани в Москва по време на срещата Путин го е нарекъл „моя приятел Касем“.

Русия обаче нееднократно е опровергавала тези информации. Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков официално заяви, че никаква среща с генерала не е имало.

На Сюлеймани бяха наложени санкции от ООН, съгласно които той изобщо не можеше да напуска Иран. Генералът обаче отново пътуваше свободно не само из страните в Близкия изток.

Нов въздушен удар в Багдад, поне шестима убити ВИДЕО

През януари 2018 г. кувейтският вестник „Ал Джарида“ съобщи, че САЩ са се договорили с Израел за необходимостта от провеждане на операция за ликвидиране на командващия бригадите „Ал Кудс“. Вашингтон обвиняваше Сюлеймани в съпричастност към терористични актове срещу американски граждани.

Сюлеймани ръководеше елитното подразделение „Ал Кудс“. Той беше смятан за сивия кардинал, който стои зад амбициите на Иран в Близкия изток и де факто външен министър по въпросите, свързани с войната и мира.

Той до голяма степен беше смятан за главен архитект на войната, разпалена от Башар Асад в Сирия, на продължаващия конфликт в Ирак, борбата срещу Ислямска държава и много други важни военни кампании.

Белокосият командир притежаваше огромна власт. Той беше мразен от мнозина, но също мнозина го почитаха и митовете и меметата за него в социалните мрежи се множаха.

Смъртта на Сюлеймани е важен повратен момент в сериозната криза между САЩ и техните съюзници от една страна и Иран от друга. Това вероятно ще доведе до ескалация и ответни действия, което ще насочи и без това неспокойния регион по още по-опасен курс.

Войната чука на вратата! САЩ изпращат още 3000 войници в Близкия изток и зоват за...

Как е извършено убийството?

В момента на ракетния удар Сюлеймани се е намирал в автомобил на летището в Багдад. По данни на „Вашингтон пост“ ударът срещу колоната автомобили е бил нанесен от дронове.

Потвърждавайки смъртта на генерала, от иранския Корпус на стражите на Ислямската революция съобщиха, че той е загинал при удар, нанесен от американски хеликоптери.

По-рано беше съобщено, че в района на летището в Багдад са се взривили три ракети. Местната полиция съобщи, че е загинал един човек, а девет души са ранени.

„По указание на президента въоръжените сили на САЩ предприеха решителни отбранителни действия за защита на персонала на САЩ в чужбина, убивайки Касем Сюлеймани – командваш силите „Ал Кудс“ от Корпуса на стражите на Ислямската революция, включени от САЩ в списъка на чуждестранните терористични организации“, се казва в изявление на Пентагона.

Позовавайки се на анонимни източници, „Ню йорк пост“ съобщава, че при ударите са убити 7 души. По данни на вестника са били ударени два автомобила. Целта е била поразена при второто захождане – преди това са били изстреляни три ракети, но те не са причинили щети.

Скоро след появата на съобщенията за смъртта на генерала президентът на САЩ Доналд Тръмп публикува в Twitter американското знаме без никакъв коментар.


Цените на петрола скочиха рязко след убийството на Сюлеймани

Заедно със Сюлеймани при ракетния удар е загинал и Абу Махди ал Мухандис, иракския му помощник от цели десетилетия. Така Вашингтон обезглавява командната верига на проиранските сили в Ирак - първият командваше силите "Ал Кудс" на Корпуса на гвардейците на иранската революция и по-специално отговаряше за иракските въпроси.

Вторият бе същинският ръководител на Хашд аш Шааби, коалиция от паравоенни групи, интегрирана вече в структурите на иракската държава.

Кои са „Ал Кудс“?

От 1998 г. до смъртта си генерал Сюлеймани бе ръководител на „Ал Кудс“ – елитна бойна част от Гвардейците на революцията, която се занимава с операции под прикритие в чужбина.

Иран е признавал ролята ѝ в конфликта в Сирия и в Ирак, където бе оказана подкрепа на доминирана от шиити паравоенна групировка, воювала срещу терористичната организация „Ислямска държава“.

Администрацията на Тръмп смята, че „Ал Кудс“ е основният ирански механизъм за подкрепа и обучение на терористични групировки в Близкия изток, сред които ливанската „Хизбула“ и палестинската „Ислямски джихад“.