"Коза ностра" управлява хиляди ресторанти в Италия. Това бил един от най-безопасните начини за изпиране на пари без големи рискове.

Италианската асоциация за хранителни търговия е установила, че поне 5000 ресторанта на Апенините се движат от мафията. В списъка са и няколко от най-престижните заведения в индустриалната столица Милано, както и в Рим.

Феноменът е придобил големи мащаби, след като цените на недвижимите имоти за последните години в Италия значително спадна. Мафиотските организации, които печелят предимно от престъпни трафици, перат доходите си с агробизнеса. Това носи на организираната престъпност годишна печалба от над 22 милиарда евро.

Италианците все по-малко купуват недвижимо имущество, но все повече са склонни да харчат за заведения и гастрономически продукти.

Мафията е инвестирала в производство на зехтин, моцарели и разпространение на месо и зеленчуци. Чрез рекетиране те заставяли дребните производители да им продават стоката си на ниски цени, а отчетът за продукти, транспорт, снабдяване и поддръжката на ресторанти бил най-неконтролируем и лесен за заблуда на контролиращите органи.

Обикновено представители на „Коза ностра” поемали заведения, след като се предлагали за партньори, гарантиращи сигурността на локала.