Брекзит на 31 януари е главният приоритет на британското правителство на премиера Борис Джонсън. Това каза днес кралица Елизабет Втора в тронното си слово, в което представи програмата на новия кабинет след парламентарните избори преди седмица, предаде Ройтерс.


"Приоритетът на моето правителство е излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз да стане факт на 31 януари", заяви тя на тържествено заседание на двете камари на парламента.

"След това моите министри ще се стремят към бъдещи отношения с Европейския съюз, основани на споразумение за свободна търговия, което е от полза за цялото Обединено кралство. Те също така ще започнат търговски преговори с други водещи глобални икономики", каза британската кралица.

Преди тронното слово премиерът Борис Джонсън обяви, че е подготвил "най-радикалната" правителствена програма от едно поколение.

Джонсън, чиито консерватори спечелиха голямо мнозинство в Камарата на общините на изборите на 12 декември, обеща да осъществи Брекзит в края на следващия месец, след което да се съсредоточи върху вътрешнополитически приоритети като здравеопазването и сигурността.

"Нашата амбиция е нищо по-малко от пълна трансформация на нашата страна за по-добро", подчерта британският министър-председател.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!