София. 4 февруари. 19 часа. Зала 3 на НДК.  45-ти международен конкурс за красота Mrs. Universe (Мисис Вселена). В надпревара за титлата са 101 дами от четиридесет държави и шестдесет града. Сред тях са и украинките от воющите Киев, Харков, Мариопол.

Регламент. В конкурса могат да участват жени от 18 до 50 години: омъжени, вдовици, разведени или дами, които повече от три години живеят на семейни начала с половинката си. Те трабва да са грижовни майки, да изглеждат добре, да са доказани професионалисти, с гражданска позиция и предани на благотворителните каузи. 

Държавите могат да изпращат повече от един представител, но от различни райони. България за първи път е домакин на форум с такъв мащаб!

Първото чувство, което подло обзема мъжката половина от публиката, докато гледа дефилето на красивите дами, е завист. Бяла или черна, благородна или не, тя, като пиявица, плъзва в съзнанието. Човек, и от камък да е, няма как да не завиди на съпрузите, партньорите, приятелите и т. н. на тези, сякаш ваяни от влюбен скулптор, създания. А заедно с това - и да окае собствената си участ, белязана от дълголетен брак, циклични скандали и натрупани килограми.

Но в случая, както и на сцената, загаснат ли светлините на рампата, аплаузите стихват и начумерен, животът отново точи острите си нокти. Оказва се, че красотата не само не успява да спаси света, но и трудно опазва себе си.

На форума против домашното насилие, докато участниците разсказваха историите си, се чуха смразяващи факти, ляха се сълзи. Почти всяка трета от тези преуспели и бляскави дами е била подложена на физическо, психологическо, сексуално или икономическо насилие от тези, които уж трябва да я обичат.  

Mrs. Euro Philippines  извади от копринена торбичка двата ножа, с които заспивала всяка нощ, за да се пази от сексуалните посегателства на доведените си братя.

Mrs. UAE пък е осиновила три момичета, пострадали от домашно насилие. Тя е родила на петнадесет години и тогава добра жена й се притекла на помощ.

Мъжът на Mrs. Africa  три пъти се опитвал да я убие. Жена от Казахстан плака, докато споделяше трагедията с нейна близка, телевизионна водеща, загубила живота си от ръката на своя съпруг. 

Общото послание на всички участнички във форума бе: "Не сме сами! И ако се обединим, можем да победим насилието. Но трябва да говорим за него и да не се срамуваме, защото вината не е наша".

И все пак, безспорен факт е, че светлината е по-силна от тъмнината и винаги намира сили, за да я прогони. Светът е оцелял, не благодарение на мъжете, а въпреки тях, твърди обективната историческа истина. Навярно точно това е мислил и премъдрият Създател, докато е ваял библейската Ева. Нека я има, за да е дарява човечеството с красота, разум, любов, топлина, да създава уют и... да утешава вечно мъркащия силен  пол, който, когато и да се събуди, все е в някаква криза.  

Тук слагаме точка на философските  съждения, защото празника започва. Участничките се понасят в национални носии. Пет нобелиста, майстори на словото, трудно биха могли да опишат това, което се случва на подиума. Фантазиите на знайни и незнайни дизайнери, живели векове назад в различни точки на петте континента, дефилират пред омагьосаната публика.

В строг такт потропва златна кобила, по регламент, вероятно семейна. Блестящата й снага почти скрива лицето Mrs. Indian Ocean, но това не попречи на журито да й отреди наградата за най-артистичен национален костюм.

Красива азиатка пък не се е задоволила с един, а е повела кавалерия от шест жребеца. Американка, ветеран от армията, е с костюм на космонавт. А нейната сънародничка, представител на Ню Йорк, е качила на раменете си: Белия дом, Статуята на свободата и още няколко небостъргача.

Италианката е по скромна - в нейния тоалет е включен само Колизеума. От огромна блестяща матрьошка излиза дамата от Москва. Страховита глава на лъв ръмжи на ръменете на една от африканките. Красавица е прикрепила на кръста си фауната на цяла джунгла, предвождана от замислен жираф. Светещи конструкции от пера, сложни каскади от цветя с размерите на звезда от НБА, се носят като ореол над дефилиращите, послания за мир се четат по шлейфовете…

След близо два часа, две песни на младото даровение Валентин Вълчев и демонстрация на балните рокли, идва времето и на журито.  Предвождано от собственичката на конкурса г-жа Меги Савова, няколко носителки на титлата от минали издания и други заслужили  личности, то трябва да каже тежката си дума.

Пет дни поред, от мига, в който са стъпили на българска земя, въпросната комисия е следвала като сянка участничките в конкурса. Наблюдавала е, изучавала и оценяла поведението, визията, интелекта им. Ровила се е в професиотналните им биографии, добила е представа за гражданската им позиция и за тяхната преданост в благотворителните каузи. Искала е да разбере доколко, освен красиви, посегналите към короната са успели, достойни и почтени хора.

Такива обощения не се решават лесно, още по-малко бързо. Затова ангелогласният Стефан Илчев /вече професор в консерваторията в Залцбург/, трябваше да бръкне по-надълбоко в богатия си репертоар и да пее дотогава, докато комисията намери най-чесното решение. И въпреки че досега никъде по света няма благодарствен паметник на жури, общото мнение бе, че Меги Савова и компания са се справили отлично.

Елена Максимова от Удмуртия грабна титлата Mrs. Universe 2022. А короната й бе поднесена от миналогодишната победителка Анна Сирадзе.

Амбър Уан от Виетнам, която се грижи за изхранването на двеста деца, стана първата подгласничка на Елена. След нея се наредиха:  Естер Супа от Венецуела, Зоя Шейх - Mrs. Indian Ocean и Сео Юн Чой от Южна Корея.

Сред първите 25 е и българската представителка Станислава Василева.

Удмуртия, родината на Елена Максимова, е Република в състава на Руската федерация. Осем процента от населението й са волжки българи, така че нищо чудно, новата Мис Вселена да има и нашенски корени.

Исак ГОЗЕС

Снимки: "Качество. Дизайн. Точност"