Две българки ще пеят за победа във финала на Евровизия 2023 тази вечер. Танита Янкова като част от групата "Весна" и Бланка ще представят Чехия и Полша с песните “My Sister’s Crown” и “Solo” пред над 160 милиона души в най-престижния музикален конкурс в света.

Танита е откърмена с изкуство и музика от крехка възраст, тя рапира и свири на цигулка. Полската представителка Бланка е наполовина българка - нейният баща, както и половината от семейството ѝ са от България, и младата певица дори е живяла тук и знае някои думи и изрази на български.

Българските и международните фенове на Евровизия ще могат да проследят българското участие на живо на Sofia Eurovision Party 2023, което ще се проведе тази вечер в The Steps на ул. Братя Миладинови №12. В програмата на събитието е включен и специален концерт с български и украински артисти, сред които българският представител на Евровизия 2020 и 2021 - Виктория.

Големият финал на Евровизия 2023 няма да бъде излъчван по БНТ, както предходни години, но ще бъде излъчен на живо в официалния YouTube канал на конкурса:

Тази година Евровизия 2023 ще се проведе в Ливърпул, Великобритания oт името на Украйна. Това решение бе взето от Европейския съвет за радио и телевизия поради продължаващите военни действия на територията на Украйна, която спечели конкурса през 2022 година. България не излъчи представител на Евровизия 2023, но остава с надеждите за добро представяне с българките, които ще пеят за Чехия и Полша.