Руското интернет-издание life.ru показа резултатите от един експеримент на руския СОБР (специален отряд за бързо реагиране). Те слагат край на още една градска легенда, че „калашников” пробивал тънката вертикална стена на железопътна релса.
Експериментът е заснет от оператор на канала WarSpot за поредицата серии „Как се подготвя отрядът СОБР”, качено на техния канал в YouTube.
 
За експеримента е взета стандартна релса с ширина в тясната част 18 мм. Стрелбата е водена от разстояние 50 м от автомат „Калашников” АК-74 с по-малкия калибър 5,45 мм и от снайперска карабина СВ-98 калибър 7,62 м. и за съжаление нито едно оръжие не успяло да пробие релсата. Върху релсата останали малки вдлъбнатини. Това разруши легендата, че „калашникът” го прави с лекота.
 
Като продължение на експеримента би било интересно да се види стрелба по релса от голямокалибрена карабина „Корд-М”, известна под означението АСВК-М. Тя използва снайперски патрони 12,7 мм с внушителната дължина 10,8 см и според характеристиките й от разстояние до 2000 м пробива 15-мм броня.
 
Експериментът обаче не би бил пълен, ако на огневата линия не се нареди новата украинска карабина „Армата-киллер" STL-016, представляваща дълбока модернизация на базата на винтовката „Мосин”, приета на въоръжение в руската императорска армия още през 1891 г. Украинската карабина е изпълнена под патрони 300 Winchester Short Magnum (аналог на калибъра 7,62 мм), които, според производителя „са способни да изкарат от строя новите бойни танкове на Руската федерация Т-14 „Армата”.
 
Превод и редакция: БЛИЦ