Едва 4% от руснаците днес смятат, че България е приятелска страна. До 2014 година процентът на руските граждани, които са смятали, че българската страна е приятелски настроена към тях, е варирал между 8 и 10%, но през последните две години доверието на братушките към нас се е сринало двойно.
Това показва анкета на „Левада център“, направена сред руските граждани в периода 20 и 23 май тази година и цитирана от OFFnews.

По данни на анкетата безспорно най-приятелската страна за руснаците е Беларус. Половината от тях смятат, че това е най-добре настроената към тях страна. След нея са Казахстан и Китай.

Кои са най-враждебните страни обаче – безспорно Америка. Докато преди десетина година около 30% от руснаците са смятали, че американците не са добре настроени към Русия, то днес този процент е 72%.

Анкетата се казва “Друзья” и “враги” России“. В Европа по-лошо отношение има към Италия (3%), Германия, Чехия, Испания и Франция (2%) и Финландия (1%), която е оценявана по-слабо и от Украйна (1%).

Интересен факт е отношението на Русия към Украйна. През миналата пролет само 1% са я смятали за враждебна, след свалянето на руския боен самолет и наложените санкции от Москва днес това са 29% от руските граждани.

Основният въпрос, който е бил задаван на анкетираните руснаци е – „Назовете 5 страни, които чувствате най-близки и дружелюбни и 5 страни, които смятате за най-враждебни“.