Много българи посещават редовно република Северна Македония, правят партита, та дори и сватбени тържества, заради вкусната и екологично чиста храна на сравнително прилични цени.

Добре е обаче да имате предвид някои новости в месетните ресторанти. Нова практика в някои от ресторантите в Скопие предизвика недоволството на гостите, които са изненадани от допълнителни разходи за нещо, което не са поръчали, пише struma.com. 

В известен ресторант в Скопие, ако си поръчате ребърца на фурна, това удоволствие ще ви струва 370 денара (близо 12 лв.), но още 90 денара (3 лв.) автоматично ще бъдат добавени към сметката без ваше знание, защото има печени картофи в чинията. 

Това означава, че за едно основно ястие гостите плащат 460 MKD, което е почти 25% повече от публикуваната цена. 

„Това е нова практика, която въведохме от началото на годината. Смятаме, че е добре да таксуваме гарнитурата, тъй като тя е съставена от качествени съставки и подобрява вкуса на основното ястие. Към основното ястие получавате гарнитура и хляб за сумата от 90 денара, което е много достъпно”, разказа пред Точка.мк, сервитьор в ресторанта. 

Тази практика обаче не се харесва на много от гостите, които смятат, че са измамени и че ресторантите трябва да ги информират за допълнителните разходи, преди да сервират ястията. 

„Не съм поръчал гарнитура, само печено ребро. Когато получих ястието, видях, че в чинията има и печени картофи, но си помислих, че това е част от офертата.

Когато получих сметката, бях шокиран да видя, че трябва да платя допълнителни 180 MKD за обяд за двама за нещо, което не съм поръчал. Това е несправедливо и незаконно“, каза Марио, жител на Скопие, който често посещава ресторанти. 

На нас българите това не ни е чуждо. Събрали сме им попарата на родните кръчмари. Тези трикове, та и по-фрапатни, не биват прилагани и по морето, и в планината.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук