Крематориумите в Чешката република се пръскат по шевовете поради скока в броя на жертвите от коронавирус, поставяйки страната на върха на мрачните статистики на Европа, пише БГНЕС.

От седмици Чехия е най-тежко засегнатата страна в Европа по отношение на нови смъртни случаи на 100 000 жители, сочи Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията.


От края на октомври дневните смъртни случаи от коронавирус в страната с население 10,7 млн. се колебаят около 200, в сравнение с обичайните средно 300 смъртни случая от всички причини.

"Ние сме претоварени, има много повече смъртни случаи от обикновено", каза Йозеф Мелич, собственик на частен крематориум в централния град Табор.

„Ръстът е около 40 процента. Ние покриваме домовете за пенсионери, където са повечето хора, умиращи от коронавирус. Трудно е", каза той пред Франс прес.

Европейската федерация на погребалните служби казва, че кремациите са най-популярният метод за погребение в до голяма степен атеистична Чехия, която има 27 крематориума на своя територия.

През 2016 г. повече от четири от петима починали чехи са кремирани - процент, надминат само от пет други държави, включително световния лидер Япония с 99,98 процента.

COVID-19 естествено е бреме за всички крематориуми“, казва Иво Фурманчик, директор на крематориум в източния град Острава. Съоръжението с три пещи покрива голяма територия от страната и кремира около 11 000 тела годишно, като броят вероятно ще нарасне до 12 500 тази година поради епидемията.

Маски за лице и ръкавици

Работим нон-стоп и тъй като втората вълна на вируса съвпада с типичното есенно увеличение на смъртните случаи, имаме с проблеми с капацитета“, каза Фурманчик пред Франс прес.

Крематориумът трябваше да построи нова охладителна камера, удвоявайки капацитета си в рамките на една седмица, тъй като търсенето започна да нараства.

„Това работи от понеделник и се надявам да е достатъчно", каза Фурманчик.

Епидемията промени начина, по който чехите погребват близките си, след регламент на здравното министерство, издаден след избухването през март. Покойниците не се перат, нито дори биват обличани - просто се поставят в найлонови чували, които след това се дезинфекцират и се поставят в ковчези.

„Служителите, които боравят с ковчезите, носят маски за лице и ръкавици“, каза Фурманчик.

Мелич каза, че няколко от служителите му са останали вкъщи, тъй като се заразили с болестта, която досега е убила близо 6000 души в страната.

„Ние следваме всички указания, но инфекцията просто не може да бъде избегната инфекция. Нашите служители влизат в контакт с вируса, дори когато носят всички защитни средства", каза той.

На предната линия

Властите смятат, че служителите в моргата са служители на фронтовата линия на борбата срещу коронавируса.

Ние сме част от управлението на кризи, точно като медицинския персонал или събирачите на отпадъци", каза Олдришка Дворачкова, говорител на администрацията на гробищата в Прага. „Ние сме услуга, която трябва да бъде достъпна по всяко време“.

Дворачкова заяви, че крематориумите в Прага не са толкова силно засегнати, както тези другаде, но добави, че погребенията са засегнати от правителствения лимит.

Хората спряха да поръчват традиционни погребения в церемониалните зали. Сега те решават да отложат бдението над мъртвеца до деня, в който погребват урната", каза Дворачкова пред Франс прес.

Фурманчик каза, че когато повече от 10 души се явят на погребение, той все още им позволява да се сбогуват с ковчега. „Но след това те трябва да излязат и да останат навън, докато на самото погребение присъстват 10-те най-близки роднини", добави той.