Езерото Галилея се намира в Израел. Наскоро учените откриха гигантска топка на дъното. Беше възможно да се установи, че този обект е на около 4 хиляди години. Фигурата е с диаметър почти 50 метра. Учените могат само да гадаят кой и кога е създал тази топка, съобщава The Jerusalem Post.

Физикът от Тел Авив Майкъл Фрейкман и археологът от университета Ариел, както и Шмуел Марко са стигнали до едно единствено заключение. Те са уверени, че тази находка може да свидетелства за достоверността на мита за Ахат.

В него се казва, че царят се молил на Бог за син. Когато се родило детето, владетелят го кръстил Ахат. Човекът бил известен ловец и воин. Една богиня завидяла на успехите на младия мъж и го убила, скривайки тялото му. Според легендата царят  търсил тялото на сина си на две места. Едно от тях се вписва идеално под Галилейското море. В онези години това място била суха земя и е напълно възможно именно тук да е погребан принцът.

Преди това експертите предполагаха, че това е кладенецът на Мириам. Мириам била сестра на Мойсей и е значителна женска фигура в Стария завет. Този кладенец, според Стария завет, е помогнал на евреите да оцелеят в пустинята, докато скитанията им са продължили четиридесет години.

Експертите планират подробно да изследват обекта и да проучат какво се намира вътре в него.

Превод: БЛИЦ