Стресът от съвременния натоварен начин на живот често провокира мисли от рода на „искам да избягам на самотен остров“. Предприемачът Кристина Рот превръща горните думи в реалност, търсейки убежище от ежедневието именно на „самотен“ остров.

Нещо повече – тя е придобила свой частен остров, който е достъпен за жени от цял свят. Стига да не доведат със себе си мъже, тъй като, по волята на неговия собственик, мястото е само за дами.

Парчето земя носи името остров SuperShe (от англ. ез.- Супер Тя) и се намира в Балтийско море, в акваторията на Финландия.

Островът, с площ малко над 30 хил. квадратни метра (0.03 кв. километра), е територия, забранена за мъже. На него има 4 чисто нови бунгала, в които могат да се настанят 10 души.

Постройките са оборудвани със сауна и красив интериор.  

Ежедневните активности на острова включват класове по йога, медитация, отглеждане на био продукти, готварски и фитнес часове и прочее.

“Красиво е. Има боровинки в центъра на острова“, казва Кристина Рот, цитирана от CNBC.  „През лятото, когато човек се разхожда, изглежда сякаш има безкрайни боровинкови полета... действително тук е малка утопия“, казва тя.

Ситуацията обаче невинаги е била такава за Кристина Рот.

„Пристигнах с два куфара в Ню Йорк и без да познавам никого, основах собствен бизнес“, казва Рот, която е родом от Германия.

Тя създава IT компанията Matisia Consultants, стартирайки с един лаптоп и една добра идея. Рот успява да разработи бизнеса си и когато фирмата започва да генерира приходи в размер на 65 млн. долара годишно, тя решава да продаде компанията.

По пътя към успеха обаче, Рот се натъкнала на доста мъже, които я подценявали.

„Аз съм компютърен специалист и преди работех само с мъже. Много пъти е трябвало да слушам подвиквания от рода на „Хей, русокоске, какво правиш тук?“. Мисля, че съденето по корицата на книгата е нещо, което се случва доста често в технологичния свят“, казва тя.

Един по-конкретен спомен обаче не излиза от главата на Кристина Рот.

Като изпълнителен директор на Matisia Consultants, тя имала среща с нов клиент. Пристигнала, обградена от група мъже. Това, което оставило горчив вкус, било, че мигом след пристигането, клиентът започнал да говори с най-възрастния мъж от антуража, смятайки, че това е шефът.

“Моментално се обърнаха към него, а той всъщност работи за мен. Те веднага се обърнаха към него и му стиснаха ръката... разбира се, позабавлявах се с клиентите, докато осъществявахме проекта. Никога не забравих за тази случка“, казва тя.

След като Рот продава Matisia Consultants преди 2 години за неназована сума, тя започнала да пътува и да се среща с жени от целия свят.

Историята за успеха на Рот вдъхновявала дамите по света, а самата Рот започнала да се вдъхновява от други подобни примери за успели жени.

Така започнала да се ражда идея.

„В рамките на кариерата ми съм присъствала на много събития, целящи да свържат дамите помежду им. Честно бях отегчена и не исках да си губя времето“, посочва тя.

Рот решава, че трябва да създаде нещо по-добро и така се ражда проектът SuperShe.

Всичко започнало като мрежа за жени, включваща лайфстайл блог, събития и почивки, предназначени само за дами. Мероприятията се провеждали предимно на луксозни места, като Хавай, остров Некер и др.

Целта на всичко това е дамите да се свързват помежду си, докато правят забавни неща, като каране на сърф или игра на голф.

В наши дни SuperShe има около 3 хил. члена.

„Лично за мен SuperShe се опитва да подкрепя стремежа към независимост на жените“, казва Кристина Рот. По думите й, когато една жена е зависима финансово, това я потиска емоционално и прави така, че тя не може да бъде най-добрата версия на себе си.

Идеята за собствен остров се появила по естествен начин с развитието на проекта SuperShe. Първоначално, Рот закупила имоти на остров Търкс и Кайкос, където смятала да осъществи плановете си. За зла беда обаче, ураганът Ирма помита безмилостно региона и слага прът в спиците на SuperShe.

Тогава Рот чула за остров в Балтийско море, като иронично или не, информацията достигнала до нея чрез приятеля й.

Тя признава, че мислела само за това как да избяга на някой остров. „Възможността дойде, когато бях във Финландия и разбира се, действах моментално и сбъднах мечтата си“, споделя предприемачът.

Островът се нуждаел от много работа, тъй като нямало електричество, вода и като цяло никаква инфраструктура. Запитана колко пари й е струвал този остров, Рот отвръща само „много“.

Така територията, запазена само за жени, се появила на фона на набиращото популярност движение Me Too.

За добро или лошо, за да отидете на този остров, не е достатъчно да сте жена - Кристина Рот избира лично кой да има достъп и кой не. Процедурата по кандидатстване дори включва видео интервю.  

Островът официално ще бъде готов за посетители през идния юли, като преди това ще има тестов период в рамките на месец юни.

Засега SuperShe са получили между 3 и 4 хил. молби за достъп до територията. Най-много кандидатки има от САЩ, Индия и Франция.

По думите на Рот, всички желаещи да посетят острова подкрепят идеята, споделяйки, че винаги са мечтаели за нещо подобно.

По адрес на остров SuperShe обаче има и редица критики.

Една от тях е свързана с цената за престой, вървяща от порядъка на 6 хил. долара за едноседмична ол инклузив визита – доста скъпо удоволствие за доста хора по света, било те мъже или жени.

Личното одобрение на кандидатите от Рот пък провокира мнения, че проектът е елитарен клуб, който не осигурява достъп до хора с нестандартна сексуална ориентация, с увреждания и прочее.

Или с други думи, е само за хетеро богати жени.

Рот обаче не е съгласна с тези оценки, посочвайки, че няма дискриминация, а просто островът не може да побере всички желаещи, които така или иначе, са добре дошли в мрежата на SuperShe.

Според нея и цената е справедлива, тъй като услугата предлага пълно обслужване с множество екстри.

Рот планира в бъдеще да разшири инициативата, посочвайки, че е отворена към идеята да дава безплатен достъп на хора, които не могат да си позволят исканата цена.

Източник:Profit.bg