Британският министър-председател Риши Сунак обяви, че американските булдози ще бъдат забранени до края на годината. Това стана, след като човек беше убит при поредно нападение от куче в страната в четвъртък, пише Reuters, цитирано от агенция "Фокус".

„Ясно е, че не говорим за шепа зле обучени кучета. Това е модел на поведение и не може да продължава”, отсече Сунак във видео съобщение.

По думите му мъж е бил убит в четвъртък в Централна Англия при нападение на американски булдог. 

Според кампанията Bully Watch, която се застъпва за забраната за продажба и развъждане на големи бойни кучетата. Сунак е помолил полицията и експертите да намерят всички такива животни, което ще е първата стъпка. 

Редица британски благотворителни организации за защита на животните, включително RSPCA, заявиха тази седмица, че забраната на конкретни породи не е решение.

В съвместно изявление те обвиниха „безотговорното развъждане, отглеждане и собственост” и заявяват, че правителството вместо това трябва да се съсредоточи върху „регулациите за контрол на кучетата и върху насърчаването на отговорно притежаване и обучение на кучета".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук