Свързани с Ислямска държава бойци са обезглавили над 50 души и са нарязали телата на жертвите при жестоко нападение в Северен Мозамбик.

Бойците превърнаха футболно игрище в „място за екзекуция“, докато обезглавиха и нарязаха телата на жители на провинция Кабо Делгадо, съобщават държавните медии.

Десетки жени и деца са били отвлечени в село Нанджаба, докато над 50 са били убити при зловеща атака срещу село Муатиде, съобщава Би Би Си.

„Те изгориха къщите, след което тръгнаха към населението, което е избягало в гората и започнаха със своите ужасни действия“, каза Бернардино Рафаел, генерал-командващ полицията на Мозамбик по време на брифинг за медиите в понеделник.

Съобщава се, че хората, които са се опитали да избягат, са били отведени на близкото футболно игрище, където са били обезглавени и нарязани на парчета в зверството, продължило от петък вечер до неделя.

Джихадистите са създали хаос в провинция Кабо Делгадо в Мозамбик през последните три години, опустошавайки села и градове като част от кампания за създаване на ислямистки халифат.

През последните месеци бойците засилиха своята офанзива и насилствено завладяха територии, тероризирайки местното население.

Експертът по борбата с тероризма и организираната престъпност Дейвид Ото заяви пред Daily Star: „Служители на държавните сили и заподозрени в шпионаж са били пленени и обезглавени от джихадистката група, за да отправят предупредително съобщение.“

„Жените са обект на целенасочено отвличане. Източници казват, че джихадистите държат жените като сексуални робини.“

Ото добавя: „Сложният терен на дълбока гора и лесният достъп до Индийския океан прави провинция Кабо Делгадо и квартал Мочимбоа да Прая идеални за всяка въоръжена група, която търси къде да се скрие. Те могат да предприемат тактика на удари и засада, да избягат в открито море до съседни държави и да имат идеален логистичен маршрут за контрабанда на незаконни стоки, оръжия и боеприпаси.“

Миналата седмица заподозрени бойци обезглавиха поне 20 мъже и тийнейджъри в квартал Муидумбе.

Открити са разчленените тела на най-малко петима възрастни и 15 момчета.

„Полицията научи за клането, извършено от бунтовниците, чрез съобщения на хора, намерили трупове в гората“, каза служител. „Беше възможно да се преброят 20 тела, разпръснати на площ от около 500 метра. Това бяха млади хора, които са били на церемония по посвещение, придружени от своите съветници.“

През април джихадистите застреляха и обезглавиха над 50 младежи за отказ да се присъединят към техните редици. През март те окупираха центъра на Мочимбоа да Прая и подпалиха правителствени сгради.

В друг град те атакуваха полицейско управление и издигнаха знамето на ИДИЛ.

Луксозните острови край бреговете на Мозамбик, където често отмарят известни личности, също са превзети от бунтовници, свързани с Ислямска държава.

Хотелите, дивата природа и домовете са изгорени и „превърнати в пепел“ при нападенията на бойците.

Въстаниците на ИДИЛ са разпоредили на жителите да изоставят островите Вамизи и Мекунго – където знаменитости като Даниел Крейг, Боно и принц Алберт от Монако са били на почивка.

Бойците са убили над 2000 души от 2017 г. насам, докато над 400 000 други са били разселени от конфликта и са потърсили убежище в близките градове.

Около 10 000 души са избягали до столицата на провинцията Пемба само с лодка само през последната седмица, съобщиха „Лекари без граници“ миналия вторник.

Малко се знае за джихадистите на Мозамбик, които се наричат ​​ал-Шабааб – въпреки че нямат известни връзки с групата с това име, действаща в Сомалия.

Миналата година бойците обещаха да бъдат верни на „Ислямска държава“.

Това се случва, след като Пентагонът предупреди, че ИДИЛ поема части от Африка, както в Сирия и Ирак, с „поразително брутална“ тактика.