Поради тежката икономическа криза кубинското правителство ще въведе норми за продажбите на основни продукти като пилешко, яйца, фасул, грах, сапун и други основни стоки, съобщи "Асошиейтед прес".

Министърката на вътрешната търговия Бетси Диас Веласкес обвини за тази ситуация американското ембарго. Тя обяви, че ще бъдат въведени ограничения за количеството продукти, които може да купи едно лице. Така държавата ще може да се справи с недостига от основни хранителни стоки.

Вероятно по-важен фактор за положението е намаляването на помощта от Венецуела, която също се намира тежка криза, коментира "Асошиейтед прес".

Куба внася две трети от хранителните стоки. За това годишно плаща 2 млрд. долара и неведнъж в страната е имало недостиг на потребителски стоки. През последните месеци от магазините все по-често са започнали да изчезват някои продукти. А появи ли се пилешко или брашно, бързо се образуват опашки. Хората се презапасяват, защото не се чувстват сигурни.

Магазините в Куба са държавни и всеки кубинец разполага с купонна книжка. С нея той има право всеки месец да купи малки количества основни стоки като ориз, боб, яйца и захар на цена от няколко американски цента.

Кубинците, разполагащи с достатъчно финансови средства, имат възможност да купуват тези стоки на "свободни" цени, повечето от които са под средните за света. В същото време определени маркови стоки като висококачествен ориз много често могат да струват два или три пъти повече, отколкото в страната, в която са произведени.