Въоръжените сили на РФ атакуваха град Бела Церков с безпилотни летателни апарати (БПЛА) Геран-2 (аналог на иранския Шахид-136), съобщиха от Киевската областна военна администрация.

Ударите и експлозиите са общо шест, уточни областният управител Алексей Кулеба. На мястото работят 15 единици спасителна техника и 57 души.

Целите на атаката са местоположението на 72-ра механизирана бригада от Въоръжените сили на Украйна („Черните запорожци“) и летището.

Военни експерти са склонни да мислят, че всички сили за противовъздушна отбрана на въоръжените сили на Украйна, които защитаваха Киев, са били прехвърлени в Харковска и Николаевска области, така че дроновете-камикадзе са летяли безпрепятствено от 150 до 400 км.

ПВО на Украйна може да бъде унищожена от Герани за 10 дни

Второто заключение на експертите е, че въоръжените сили на РФ са в състояние да управляват БЛА в „рояк“. Това е масирана атака с цел разузнаване и разкриване на системата за ПВО, заглушаване, формиране на примамки и чак след това - огнево унищожаване на обектите.

Подобна масирана атака парализира всяка система за противовъздушна отбрана, която по принцип не отчита фактора за атака с дронове.

Както пише Tелеграм канала "Легитимний", ако руснаците си поставят задачата да унищожат цялата противовъздушна отбрана на Украйна, те ще го направят за 10 дни с 30 атаки в рояци от 12 "Герани" и с помощта на авиация, която ще открива ПВО и ще изстрелва ракети от тип X по тях.

В същото време, за да се прикрие пълноценно противовъздушната отбрана, например на Одеса, е необходимо да се похарчат милиарди долари за закупуване на тези системи от Запада и да се отделят още стотици милиони за поддръжка на противовъздушната отбрана, отбелязва Tелеграм канала.

Работата на "Геран-2" в описанието на руски боец

БПЛА "Shahid 136", въпреки доста големия си размер, има ниска производствена цена. Този тип дрон достига целта си с помощта на GPS координати, въведени преди излитане.

"Двигателят на Shahid е реално базиран върху косачка за трева. Специфична характеристика е въздушното му охлаждане. Лети, бръмчи и охлажда сам себе си, затова е невъзможно да го свалите по топлинната следа. Скоростта и височината на полета са ниски, което го прави невидим за противовъздушната отбрана.

Невъзможно е да се свали и със стрелково оръжие, съставът на крилото е такъв, че при попадение от стрелково оръжие крилото се "стяга". Носи до 50 кг тротил. Ефективността е удивителна". Така един от руските войници описва действията на дрона.

Очаква се в близко бъдеще "Герани", съчетани с безпилотни самолети Mohajer-6, да започнат да работят върху западните високоточни оръжия, причиняващи най-големи щети на руския тил.

Дроновете "Геран" също оказват значително психологическо въздействие върху войниците от въоръжените сили на Украйна, пишат за това в публичните си страници медиите. Следователно подобни атаки трябва да бъдат увеличени по всякакъв възможен начин.

Проиранската позиция на Руската федерация се оправда

Сега ясно се разкри необходимостта от помощ на страни, които открито се противопоставят на Запада и не подкрепят санкциите срещу Руската федерация. В плановете на Пентагона и Израел, Иран отдавна е осъден на унищожение.

А проиранската позиция на Русия, поради алианса в Сирия, пречи това да се изпълни. И не само. Русия построи атомна електроцентрала за Иран, изпрати зенитно-ракетни системи С-300 за защита. Москва винаги е помагала на страната да избегне икономическа изолация и наскоро подкрепи присъединяването й към ШОС.

Въпреки всички доказателства, потвърждаващи присъствието на ирански дронове на територията на Украйна, Техеран отрича това, като твърди, че остава неутрален в конфликта. Русия също отрича доставките. Е, май няма нужда да се сблъскваме с нови санкции.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук