Украинският външен министър Дмитро Кулеба изключи възможността да се отстъпи украинска територия на Русия като част от мирно споразумение и заяви, че в момента не се водят мирни преговори между Москва и Киев, съобщават Ройтерс и БТА.

"Целта на Украйна в тази война е да освободим нашите територии, да възстановим териториалната си цялост и пълния суверенитет на Източна и Южна Украйна", заяви той по време на брифинг. "Това е крайната точка на преговорната ни позиция".

Този месец Русия пое контрола над Луганска област в Източна Украйна и се надява да завладее цялата територия, която все още не контролира в съседната Донецка област - част от промишления регион Донбас.

Кулеба съобщи в интервю, публикувано по-рано днес - преди разговорите в Истанбул с официални лица от Украйна, Русия, Турция и ООН, че сделка за възобновяване на блокирания от Русия износ на зърно, изглежда много близо.

"В момента няма никакви (мирни) преговори между Русия и Украйна, заради руската позиция и продължаващата агресия срещу нашата страна", заяви украинският външен министър. 

Запитан за решението на канадското правителство да върне на Германия ремонтираната турбина, нужна за газопровода "Северен поток 1" между Русия и Германия, Кулеба заяви, че Киев е определил действията като "грешка" по време на разговори с Берлин и Отава.

Канадското правителство заяви в събота, че издава "ограничено във времето и отменяемо решение", с което да освободи връщането на турбини от наложените им руски санкции, тъй като Европа се стреми да запази енергийните си потоци, докато не установи енергийна независимост от руския газ.