Никой не трябва да се удивява, че не назован юрист на Доналд Тръмп май се срещнал с „хора на Кремъл” именно в чешката столица Прага, пише австрийското издание Kurier.
„Известно е, че Прага е щаб-квартира на руските спецслужби – заявил ръководителят на проекта Kremlin Watch в научноизследователския център European Values Якуб Янда. – Тук се планират някои европейски операции.”
 
Както твърди Янда, Москва „охотно маскира своите агенти като служители в посолства и консулства. Предполага се, че една трета от персонала на дипломатическите мисии в европейските страни са служители на спецслужбите”.
 
Ръководителят на Kremlin Watch не се съмнява, че Русия има „отношение към хакерските атаки против САЩ”, пише Kurier. „Кибератаките и следващите ги публикации с компроментиращи материали влизат в репертоара на руските спецслужби” – констатира Янда.
 
По време на изборите през 2017 г. Германия първа ще има работа с подобни кибератаки, убеден е ръководителят на Kremlin Watch. Според него, Москва подкрепя само онези, които „отстояват политическите интереси на Русия”. Якуб счита, че „следваща цел ще стане канцлерът Ангела Меркел. Тя принадлежи към последните европолитици, които открито се противопоставят на Путин”.
 
Превод и редакция: БЛИЦ