Владимир Путин завършва сирийската операция. От дипломатическите кръгове твърдят, че той иска да изтегли голяма част от руските войски от Сирия преди президентските избори през март.
Това би било за Путин добър предизборен ход. Целта му не е просто да победи, а да победи с грандиозен резултат, като увеличи както получените гласове, така и процента на участвалите в изборите, защото на миналогодишните парламентарни избори той беше 47,84%. В този контекст руската намеса в Сирия е оръжие с двойно действие.
 
От една страна военният успех на Москва не може да се отрича и той укрепва позицията на Путин, както на международно равнище, така и в самата Русия. От друга страна руснаците са обезпокоени от развитието на конфликта. Според проведеното допитване преди два месеца от Левада-център, почти половината от руснаците (49%) считат, че Русия трябва да приключи операциите в Сирия. Изключително тревожно за Кремъл е, че 32% от руснаците се опасяват от превръщането на Сирия в нов Афганистан.
 
Путин разбира, че намесата, нямаща ограничение по време, може да се върне като бумеранг. Затова той иска да съкрати военното присъствие на Русия в Сирия, да излезе от там като победител при стабилно правителство в Дамаск и да има там гарантирани военни бази.
 
Кремъл действително възнамерява да запази военновъздушната база в Хмеймим и военноморската база в Тартус. Освен това той иска да запази въоръжения контингент в някои зони за деескалация, съгласувано с Техеран и Анкара в рамките за поделяне на влиянието.
 
Ето защо под „завършване” на руската мисия в Сирия следва да се подразбира „завършване на авиационните рейдове по терористите”. Авторитетни руски медии обаче припомнят, че в Сирия присъстват руските наемници от „групата на Вагнер”: те бяха наградени с правителствени медали (някои от тях посмъртно), което насочва към мисълта, че Путин е дал мълчаливо съгласие за тяхното участие.
 
Превод и редакция: БЛИЦ