Екстремистите от сирийската провинция Идлиб се преместват в Либия, за да дестабилизират положението в тази северноафриканска страна. Това обяви във вторник на пресконференция руският външен министър Сергей Лавров.

„Останалите огнища на терористична активност са преди всичко в Идлиб, където екстремистите постепенно губят своите позиции“, заяви Лавров.

„Но, за съжаление, ако говорим за връзките между Сирия и Либия, те (терористите) в голямата си част се прехвърлят в Либия, където продължават да мътят водата в тази страна“, пише "Фокус".

Миналата седмица президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган се договориха за обща позиция по Либия, призоваха за прекратяване на огъня и незабавно сядане на масата за преговори. В понеделник Хафтар и Сарадж пристигнаха в Москва.

След това стана ясно, че Хафтар, който си тръгна от Москва без да подпише споразумението за примирие с действащото в Триполи Правителство на националното съгласие (ПНС) на Файез Сарадж, е заявил, че предложеният му вариант на документа е игнорирал редица от исканията на ЛНА.

„Проектът (за споразумение) игнорира много от исканията на либийската армия“, цитира думите му във вторник Al Arabiya.

Както съобщи по-рано телевизионният канал Sky News Arabia, на срещите в Русия той е настоявал силите му да бъдат въведени в Триполи и да се формира правителство на националното единство, което да получи вот на доверие от заседаващия в Тобрук парламент.

Фелдмаршалът също призова за международен мониторинг на примирието без никакво участие от Турция и поиска безусловното изтегляне на „наемниците, докарани от Сирия и Турция“.