Москва се надява, че решението за въвеждане на ваксинационни паспорти в Европейския съюз няма да доведе до дискриминация на гражданите на Русия. Това заяви във вторник министърът на външните работи на Руската Федерация Сергей Лавров, цитиран от "Фокус".

„Ние на нашето ниво информирахме колегите си от Европейския съюз, че се надяваме да се вземат решения, които няма да дискриминират руските граждани“, каза той.

Лавров отбеляза още, че въвеждането на „Covid-паспорти“ на територията на Европейския съюз може да означава насилствена ваксинация, което противоречи на принципа на доброволността.

„Оказва се, че тази идея противоречи на правилата на демокрацията, защото в страните от ЕС има решение, че ваксинирането е доброволно“, заяви той.

„Това означава, че хората ще бъдат принуждавани насилствено, разбира се, ако хората искат да пътуват, а населението на Европейския съюз едва ли може да си представи живота си без пътуване между страните-членки“.

„Да видим как ще завърши всичко, надявам се решението да бъде взето, като се вземат предвид вижданията на страните-членки. Факторът на доброволната ваксинация е много сериозен“, добави руският външен министър.

В понеделник ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че ЕК ще представи проект на унифициран сертификат за ваксинация срещу коронавирус през март.