Външните министри на Русия и Турция - Сергей Лавров и Мевлюд Чавушоглу проведоха телефонен разговор и се обединиха около мнението, че преговорите са единствената алтернатива за решаване на ситуацията в Сирия.
"От двете страни бе подчертано, че продължаването на преговорния процес няма алтернатива и е единственият път за постигане на мир в Сирия", се казва в изявлението. 

Пред Чавушоглу Лавров изтъкна, че атаката на САЩ на сирийското летище в близост до Хомс подкопава усилията на Москва и Анкара за решаване на кризата. Подобна проява на агресия е недопустима и може още повече да усложни и без това вече напрегнатата ситуация, изтъкнал е дипломат №1 на Русия.

Двамата настояват за безпристрастно разследване на всички обстоятелства около атаката в Хан Шейхун, както и на предишни случаи на използване на химическо оръжие от страна на бойци от терористичните организации. Късно в четвъртък САЩ изстреляха 59 ракети "Томахоук" по военно летище на сирийската армия в провинция Хомс.

Мотивите на САЩ са, че ударът е в отговор на химическата атака срещу провинция Идлиб, за която винят силите на Асад. Вашингтон подбра целта там, тъй като смята, че от това летище е започнала химическата атака.