Не се подготвят никакви официални документи с теми за обсъждане на срещата между президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин в Хелзинки на 16 юли, лидерите ще разговарят по въпросите, които сметнат за нужно, заяви руският външен министър Сергей Лавров.

"Няма да има никакви официални документи", каза Лавров. "Те са достатъчно опитни и влиятелни хора, за да определят сами какво да обсъждат", заяви той. Лавров потвърди, че в дневния ред ще бъдат включени въпросите за Сирия и Украйна. "Те ще обсъдят, всичко, каквото искат да обсъдят", каза той.

Лавров заяви, че на министерска среща във Виена Иран е потвърдил, че няма да се оттегли от ядреното споразумение въпреки излизането на САЩ от договора.

"Иран потвърди в отговор на призивите на всички останали участници, че е обвързан с договореностите" в споразумението, каза министърът пред журналисти след срещата.

"Това означава, че Иран ще продължи да сътрудничи с Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), всичко го призоваха към това", заяви той. По думите му иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф е отбелязал, че след "едностранните стъпки на САЩ за фактическо разваляне на договореностите" Техеран има право и повод също да се оттегли от споразумението, но "няма да се възползва от тях".

"Всички приветстваха това. Мисля, че това е отговорна позиция", каза Лавров. "Надяваме се, че ще останем на тези позиции, и най-вече, че Иран ще остане на това", добави той.