В балтийските държави се провеждат учения на НАТО, по време на които се отработват действия в случай на нападение от потенциален противник, съобщава френският вестник Le Figaro.

В материала се отбелязва, че задачата на частите, базирани на източния фланг, е да сдържат настъплението на противника, докато алиансът подготви военен отговор. Освен това НАТО разработва съвместни действия на контингенти от различни държави - френски, германски и британски военни са разположени в Балтийските страни.

По време на ученията се използват танкове, бронирани машини, БТР-и.

„На тази огромна площ също е възможно да се провеждат учебни стрелби от танкове с бойни заряди, а в Европа просто няма такива „естествени“ полигони“, отбелязва кореспондентът.

Журналистът подчертава, че много руснаци живеят в балтийските страни. Според него те не претендират за особена идентичност, но латвийските, литовските и естонските специални служби следят настроенията им.

По-рано председателят на Християнсоциалния съюз Маркус Зедер заяви, че влизането на Украйна в НАТО дълго време няма да бъде на дневен ред.

Превод: БЛИЦ