„На 14 октомври, в Деня на защитника на Отечеството, хиляди украински радикали проведоха марш в Киев срещу предателството на Владимир Зеленски на Москва.


В този поход взеха участие националисти, военни формирования и ултрадесни групи. Участниците в похода скандираха:

„Не на капитулацията!“, „Няма да предадем Украйна!“ и „Зеленски е предател!“ Някои видяха в този марш радикализация на обществените настроения, други видяха още едно предупреждение към украинския президент Владимир Зеленски “, съобщава френският ежедневник Le Monde.

Изданието отбелязва, че всички тези заплахи от страна на националистите са адресирани до държавния глава, който току-що започна да предприема първите стъпки за прекратяване на войната в Донбас, пише "Поглед инфо". 

Между страните беше постигнато споразумение за прекратяване на военните действия, изтегляне на войски от двете страни на фронтовата линия и провеждане на избори на територията, която не е контролирана от Киев. Както обаче се оказа, за част от украинското общество подобни условия са неприемливи.

„На руснаците не може да се вярва.

Ако украинските войски си тръгнат, те така или иначе ще останат ”, заяви пред Le Monde Наталия Луговская, чийто син почина на 23 години, воювайки в крайнодясната групировка „Азов”. Луговская уверява, че дъщеря ѝ, която също се бори в Донбас, няма да напусне демаркационната линия, докато не победи.

Ветеранът-инвалид Анатолий Фатеев, който е загубил два крака във войната при взрив на мина, също „не иска да се откаже“, аргументирайки се, че „сепаратистите“ веднага ще започнат настъпление. Фатеев представлява друга националистическа партия - “Свобода”.

Авторът на статията Клер Гатинойс отбелязва, че представители на няколко националистически и крайнодесни партии и групи са се събрали на поход към парка “Шевченко”. От парка са отишли на Майдана. Целият поход преминава под националните знамена и знамената на ЕС.

"На площада на Независимостта, заедно с членове на военни групи, свикнали на маршове, имаше новодошли, които дойдоха да изразят загрижеността си за бъдещето на страната", пише Le Monde.

И цитира тези „новодошли“, дошли да подкрепят продължаването на войната.

„Ако отстъпим Донбас, утре руските войски ще бъдат в Харков“, казва Владимир Мандрик, мирен човек, маркетинг-мениджър.

А бившият депутат от партията “Народен фронт” Андрей Левус не вижда проблеми в подобни нацистки маршове в центъра на столицата.

„Да, крайно десните групи взеха участие в този марш. Но когато няма реч на омраза или агресия, можем да се присъединим към тях, за да защитаваме Украйна “, смята Левус. И добавя: „Това е предупреждение за Зеленски. Трябва да започне да се тревожи. "

Вестник Le Monde е основан през 1944 г. по заповед на Шарл де Гол - символ на френската съпротива срещу фашизма във Франция.

И в цялата статия нито дума за осъждане на нарастващия фашизъм в Киев, авторът просто заявява факта - украинците искат да продължат войната в Донбас до победоносен край и намекват, че е време Зеленски да започне да се тревожи.

Може би е време да започнат да се тревожат и в Европа?

Превод: В.Сергеев