Всяка година милиони американски потребители (близо 7% от населението) стават жертва на измами. През 2017 г. броят на жертвите на измами в САЩ достига 16.7 млн. долара, а изгубените средства са на стойност 16.8 млрд. долара.

В продължение на повече от 45 години аз сътруднича и консултирам ФБР и стотици финансови институции, корпорации и държавни агенции по света, за да им помагам в борбата с измамите, казва Франк Абигнейл, цитиран от CNBC.

Моят опит в тази сфера започва преди повече от 50 години по един необичаен начин: аз бях един от най-известните измамници в света.


Срамувам се от това, което съм вършил като млад, когато съм мамил, крадял и по този начин съм наранявал други хора, но съм благодарен за възможността, която получих да променя живота си.

Моята история, която е описана в книгата ми от 1980 г. “Хвани ме, ако можеш”, ми предостави по-широка аудитория, пред която да говоря за предотвратяването на измамите.

Защитавайте своята самоличност

Кражбата на самоличност представлява умишленото използване на самоличността на някой друг (име, адрес, ЕГН, банкови сметки) с цел придобиване на пари и кредити, работа, кражба на имот, фалшификации, достъп до здравеопазване и други.

В най-лошия случай крадецът на вашата самоличност може да източи сметките ви, да отрадне имотите ви и да търгува с чувствителна информация за вас.

През 2017 г., по време на реч, която изнесох на събитие на Google, млад мъж зададе въпрос, който често получавам: “Предвид напредъка в компютърните технологии не е ли по-трудно за престъпниците в днешно време да откраднат самоличността ви в сравнение с 60-те години на миналия век?”

Отговорът е не: Не е по-трудно. Всъщност в днешно време е около 4 000 пъти по-лесно, отколкото тогава.

Технологията е най-добрият инструмент на крадците на самоличност

Крадците на самоличност обичат технологиите, защото те им предоставят удобен път до допълнителни подробности от живота ви.

Само си помислете до какво имате достъп вие само с натискането на няколко клавиша на клавиатурата ви: извлечения от кредината ви карта, данни за банкови сметки и лични и семейни данни. Всичко е там.

Просто трябва да знаете как да ги търсите, а измамниците са много добри в търсенето и намирането на информация. С дешните технологии всичко, което един измамник трябва да направи, е да влезе в интерент, да предостави на услуга за отпечатването на чекове вашето име и номер на сметка, след това да получи чековете в пощенски офис и готово — дотук със съдържанието на банковата ви сметка.

През 60-те години, когато пишех фалшиви чекове от името на компания или на други хора, което на практика беше кражба на тяхната самоличност, имах нужда от четирицветна печатна преса, оборудване за набиране на текст и техническите познания за работа с тези машини.

Сега всичко, което трябва да направя, е да вляза на фирмения сайт, да взема логото, а след това да отида на уебсайта на банката и да взема и тяхното лого. След това трябва да се обадя на отдела за вземания на компанията, чиято самоличност планирам да открадна и да ги помоля за данни и инструкции, за да мога уж да им преведа пари, които им дължа.

И просто така аз мога да разбера коя банка използва компанията и номера на сметката й в тази банка. След това влизам в интернет и там мога да намеря финансовия отчет на компанията.

И изведнъж се сдобивам и с подписа на председателя и главния изпълнителен директор на компанията, който мога да сложа на чековете, които съм направил благодарение на чудото на технологиите. Всичко това изглежда напълно автентично до последния детайл, само че парите не са мои, а чекът е фалшив.

Не използвайте дебитна карта

Искате ли да избегнете кражба на самоличността? Никога, по никакъв повод не използвайте дебитна карта. Аз нямам такава и никога няма да имам, казва Абигнейл. Също така не я препоръчвам на никого, нито на моите роднини, нито на моите приятели, нито на вас.

Дебитната карта със сигурност е най-лошият инструмент, предоставян на американския потребител. Защо? Просто е: Всеки път, когато я използвате, излагате парите и банковата си сметка на риск.

Вместо това използвайте кредитна карта. Аз използвам такава на практика за всички мои покупки, дори когато пътувам в чужбина. При кредитните карти федералните закони ограничават моята отговорност, ако има неоторизирано използване на моята карта.

Когато използвам кредитна карта, аз харча парите на компанията за кредитни карти всеки ден, докато не платя сметката си в края на месеца. Междувременно моите пари стоят в банкова сметка и носят лихва.

Ако има голям пробив и изтичане на данни (а вие знаете, че все някога ще има) и престъпникът някак си се сдобие с номера на моята кредитна карта и направи сметка за 1 млн. долара, аз съм защитен. Моята компания издател на картата ще я закрие и ще ми изпрати нова в рамките на няколко дни.

Няма да нося отговорност за направените покупки. Ако обаче се случи същото и престъпниците стигнат до данните по дебитната ми карта, аз мога да изгубя парите в банковата си сметка, а след това възстановяването им ще бъде трудно и ще отнеме доста време, съветва Абингейл.

С цел по-голяма защита също така трябва да преглеждате банковите си извлечения по-често.

Франк Абигнейл е бивш професионален измамник и автор на бестселъра “Хвани ме, ако можеш.” След това по книгата е създаден и филмът със същото заглавие с участието на Леонардо ди Каприо и Том Ханкс.

Абигнейл е един от най-уважаваните капацитети в сферата на измамите, фалшификациите и киберсигурността. Той е сътрудник на ФБР в продължение на повече от четири десетилетия и редовно изнася лекции в академията и различните подразделения на федералното бюро.