Запазен екземпляр от преносимите шифровъчни машини Енигма, използвани от германската армия по време на Втората световна война, се продава на търг за 100 000 долара, пише Marketwatch. 

Устройството е част от колекция, включваща разнообразни военни артефакти, която е обявена за продажба от Heritage Auctions. От аукционната къща отбелязват, че в света са останали само около 250 запазени машини Енигма. 

Моделът, който се предлага, е напълно функционален и всичките му части са налични. Върху металните ротори е гравиран символът на Третия райх. 

Кодиращите устройства били използвани широко от германската армия и нейните тайни служби. Те са разработени през 20-те и 30-те години на миналия век и се считат за истински инженерен и криптографски шедьовър, особено като се има предвид, че технологията им предшества модерните компютърни системи. 

Дори и по днешните стандарти, кодът Енигма е изключително сложен. Възможните теоритични комбинации са около 3x10 на 114 степен. Разгадаването му с помощта на обикновени ръчни изчисления би отнело повече от един човешки живот. 

Затова разбиването на шифъра от британското разузнаване е един от ключовите фактори за победата на съюзническите сили във войната срещу нацистка Германия. Прихващането на германските криптирани съобщения давало възможност на британците и техните съюзници да бъдат винаги “една крачка напред”. 

В основата на работата по разбиването на кода стои т. нар. “екип от Блечли парк”, в който участват изявени учени, работещи директно за британските тайни служби. Екипът се ръководи от професора по математика от университета в Кеймбридж Алън Тюринг. 

Неговата работа е запазена в тайна в продължение на десетилетия. А самата машина Енигма се приема за опасна, дори и след войната. Повечето устройства, които попадат в ръцете на британската армия, са унищожени по заповед на британския премиер Уинстън Чърчил. 

През 2015 г. една от запазените машини Енигма беше продадена на търг за рекордните 365 000 долара.